67 vuotta ilman ruumiita #IlmanPelkoa

 

Hyvät ihmiset.

Jos te olette sitä mieltä, että Jimi Karttunen oli turha ihminen vain siksi, että hänellä oli ongelmia, niin minä kerron teille salaisuuden: jos te ajattelette noin, teillä itsellänne on ongelma.

Miettikää edes hetki ennen kuin postaatte jotain tällaista julkisesti:

-"Jimin poistuminen ei ole suuri menetys yhteiskunnalle."-

Sillä kuka meistä on se, joka mittaa meistä kenenkään arvoa tälle yhteiskunnalle? Tiedän, että herra Halla-aho on aikoinaan puhunut ihmisen instrumentaalisesta arvosta, mutta olen uskotellut meidän suomalaisten arvomaailman olevan niin vahvasti ihmisten tasa-arvoa kunnioittava, että tuohon ajatukseen en uskonut oikeasti törmääväni enää vuonna 2016. Olin väärässä - ja ihminen on jälleen muuttumassa mitattavaksi. Köyhät, työttömät, päihdeongelmaiset, vammaiset, opiskelijat, työkyvyttömät, vanhukset: instrumentaalinen arvonne on nolla. Ja tämä ihmisen arvottaminen näkyy alastomana sinä hetkenä, kun eduskunnassa saa puhujanpöntössä sanoa: 'Ihmisarvossa on kyse siitä, kenelle annamme ihmisarvon'. Ja tämä on ihan soveliasta. Ei ole ihme, miten ihmiset alkavat itsekin pohtimaan, miten pankkitilin suuruus ja oletettu instrumentaalinen arvo antavat mandaatin ja oikeuden julistaa muita ihmisiä itseään arvottomammiksi.

Toivo, ihminen, että et ikinä itse ole se hierarkian alin ihminen. Ja toisaalta, älä kuvittele pääseväsi karkuun, sillä loppujen lopuksi se hetki, jossa nykyisessä moraalisessa liukumäessä meistä jokainen tätä menoa siihen hierarkian alimpaan asemaan päätyy, tulee väistämättä vastaan.

Minä en voi olla pohtimatta: mikä helvetti teitä ihmisiä oikein vaivaa? Vaikka kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä, niin arvostakaa nyt jumalauta edes jokaisen oikeutta pysyä elossa.

Tiedän toki, että tämä on paljon pyydetty aikana, jolloin poliisi sanoo Helsingin tapahtumista näin:

-"Yleensähän nämä järjestöt eivät sinänsä piittaa yhdistystoimintaan liittyvästä lainsäädännöstä. Vaikka tämmöinen järjestö lakkautettaisiinkin, niin sen toiminnan jatkaminen varmasti onkin mahdollista."-

Samalla logiikalla voisi sanoa, että aseiden myynti kannattaa tehdä täysin vapaaksi ja lailliseksi, sillä 'kyllä ne niitä kuitenkin jostain saavat' ja ihmisen tappaminen on oikeastaan ihan luonnollista ja turha sitäkään kriminalisoida, sillä 'kyllä ne toisiaan kuitenkin tappavat' ja lapsiin sekaantuminen on aivan liian yleistä, joten turha kai sitä on kieltää, sillä 'panevat ne pervotkin'. Ei mitään järkeä.

Laki ja kieltäminen ovat myös viesti. Laki ja kieltäminen on myös tapa vetää raja. Emmekä me silti saa unohtaa, miten rasistinen puhe ja äärioikeistolainen demagogia ovat vain jäävuoren huippu tässä poliittisen ja henkisen ummetuksen oireyhtymässä. Korjaa juurisyyt, korjaat ongelmat! Silti näkyvään vihaan on reagoitava, sillä rasismin ja vihan uhrit ansaisevat sen viestinä yhteiskunnalta. Meidän on näytettävä, että me välitämme. Olemme sen velkaa. Siksi poliisin ei tulisi puhua noin löysästi, siksi poliitikkojen pitäisi kieltäytyä tekemästä mitään yhteistyötä niiden puolueiden kanssa, jotka promoavat vihaa ja ymmärtävät rasismin vain yhdeksi, raikkaaksi näkökulmaksi ja ujuttavat oman rasisminsa uhrin syyksi.

-"Suomen vastarintaliike kansallissosialistisine agendoineen ja siihen liittyvine vihapuheineen ei nauti sananvapauden suojaa eikä tuollaiseen aatteeseen nojaava voi vedota tehokkaasti myöskään yhdistymisvapauteensa. Kysymys on näiden oikeuksien väärinkäytöstä eikä tällaiseen toimintaan tule oikeusjärjestyksessä ja varsinkaan julkisen vallan toimesta suhtautua neutraalisti tai hyväksyvästi.

Suomea velvoittavat ihmisoikeussopimukset eivät siis rajoita vastarintaliikkeen kaltaisen järjestön kieltämistä. Ne pikemminkin edellyttävät sitä. Koska ihmisoikeussopimukset ovat lakina voimassa Suomen oikeudessa, sama voidaan todeta myös kansallisesti voimassa olevan oikeuden nojalla. Siltäkin osin kuin voimassa oleva kotoperäinen lainsäädäntö ei vastaa Suomen kansainvälisiä velvoitteita, on asia mahdollista korjata lainsäädäntöteitse. Ei puutu kuin poliittista tahtoa toimia tavalla, jota Suomen kansainväliset velvoitteet jo muutoinkin edellyttävät."-

On olemassa siis syynsä, miksi poliisiylijohtaja Kolehmaisen puheet ansaitsevat kritiikkiä. Ja minä itse toivon poliisin hieman tarkastelevan kantojaan ja tekevän selväksi sen, miten he aikovat esimerkiksi korjata sen epäsuhdan, jossa Helsingin keskustassa äärioikeisto saa vapaasti lietsoa vihaa ja hakemalla hakea kontaktia ja jossa rasistinen mielenosoitukseen riittää resursseja estämään valokuvien ottamista rasisteista ja miten natsijärjestö SVL saa olla ihan muina miehinä valuttamassa verta, kun aiemmin järjestön jäsenet ovat hupsutelleet esimerkiksi puukotuksia, kaasutuksia, pahoinpitelyitä, uhkailuja ja mellakointia.

Poliisiin sinällään kyllä luotan ja uskon heidän tekevän kaikkensa, jotta heidän linjansa selkeytyisi ja myös viestinnän laatu terävöityisi.

Masentavampaa onkin, kun kansanedustaja, eduskuntaryhmänsä varapuheenjohtaja Ritva 'Kike' Elomaa sanoo ihmisen kuolemaan johtavista tapahtumista 'hyssyttelyn johtaneen ruumiseen'. Kyllä: hän tosiaan sanoi näin. Kun lukee jotain tällaista, ei tarvitse olla Einstein ymmärtääkseen, miten hukassa osa suomalaisista juuri tänään on:

-"Ihmisten mielissä kuohuu, koska esimerkiksi maahanmuuttopolitiikkaa on hyssytelty kauan, vaikka siitä pitäisi puhua avoimesti. Tällaisia lopputuloksia sitten tulee, mikä on ihan järkyttävää”, Elomaa sanoo."-

Luoja paratkoon, mitä puhetta! Hyssyttelyä? Hyssyttely siis aiheutti ihmisen kuoleman? Hyssyttely maahanmuuttopolitiikasta? Missä maailmassa tuollaisen johtopäätöksen tekevät ihmiset oikein elävät? Mistä muusta täällä puhutaan edes murto-osa siitä, mitä puhutaan maahanmuuttopolitiikasta?

Tässä oikeastaan ilmenee yksi perussuomalaisten perusongelmista: he eivät ole ikinä oppineet sietämään sitä, että heidän puheitaankin kritisoidaan, he eivät yksinkertaisesti vain kestä sitä. Heille se on hyssyttelyä, kun kritisoidaan perseraiskaupuheita ja kun heille kerrotaan, miten ihmisten sullominen parakkeihin ja telttoihin ei välttämättä ole kovinkaan hyvää politiikkaa. Surullista, mutta persua.

Oleellista tässä edustaja Elomaan kommentissa on havaita, miten vaikeaa on persulle tuomita väkivalta. He haluavat säilyttää aina mahdollisuuden syyttää uhria, joka ei tottele ja joka itse on syypää. Sillä provosointi. Sillä se nyt vaan oli siinä, mitäs tuli tänne. Kun vihansa oikeuttaa uhrilla, olemme persun sairaskertomuksen ytimessä, jossa vastuuta ei oteta edes omasta vihastaan, sillä 'näin käy, kun ette tee juuri sillä tavalla kuin me haluamme'.  On myös perussuomalaiselle häränpyllylogiikalle tyypillistä puhua 'hyssyttelystä', kun maahanmuuttopolitiikka on jokseenkin ainoa asia, josta persut puhuvat hirvittävällä pieteetillä. Ei heitä kiinnosta köyhyys, kurjuus, eikä ihmisten huoli, heitä kiinnostaa solvata, pelätä ja vaatia muita jakamaan heidän pelkonsa mustasta miehestä.Ja mitä jos tämä tapaus tosiaankin johtuu maahanmuuttopolitiikasta? Siis juuri siitä politiikasta, josta PS hallituksessa ollessaan kerskuu ja saavutuksillaan retostelee, kun on kaikkein heikoimpia taas saatu kiusattua ja perheet saatu pidettyä erossa? Maahanmuuttopolitiikka on juuri sitä politiikkaa, johon hallituksen toiseksi suurimmalla puolueella on mitä suurin sananvalta. Jos tuo 'kadulle valuva punikin veri' johtuu maahanmuuttopolitiikasta, niin perussuomalaisten kädet ovat todellakin veren tahrimat ja edustaja Elomaa myöntää sen silmät kirkkaana ja selkein sanoin. Tämä Elomaan puhe on tekopyhyyttä sen varsinaisessa merkityksessään ja se on minusta vain surullista.  

Edustaja Elomaa sanoi myös näin:

-"...ääriliikkeiden syntyä voitaisiin hänen mukaansa ehkäistä parhaiten niin, ettei esimerkiksi tuloeroja päästettäisi kasvamaan liikaa."-

Aha. No, ihan hyvä idea. Mietin vain, että mitäs se edustaja Elomaan hallituspuolue aikoo tälle asialle tehdä? Joko olisi aika lyödä nyrkkiä jämäkästi pöytään hallituksen EK- siipeä vastaan ja vaatia leikkausten uudelleen priorisointia? Ai ei ole aika, vai? Aiotte siis edelleen hyväksyä kaikki ne toimet, joilla kurjat kurjistuvat ja rikkaat rikastuvat? No, ullatus.

Väkivallan tuomitseminen oli vaikeaa myös toiselle PS:n kansanedustajalle:

'Ikävä sattumus'. 'Itse löi päänsä katuun'. Ihminen kuolee ja herra Kansanedustaja toteaa lakonisesti 'ikävä sattumus, itse löi päänsä katuun'.

Puren kieltäni. Tekisi mieleni sanoa rumasti. En sano. Hengittelen.

Herra Eerolalla on lievä skaalaongelma moraalisessa kompasissaan, jos sallitten kuluneen sanonnan tässä kohtaa. Sillä kahvin kaatuminen paidalle on ikävä sattumus. Vauvan kakka sormissa on ikävä sattumus. Varpaan lyöminen oveen on ikävä sattumus. Uusnatsien väkivaltainen mielenilmaus ja ihmisen kuolema eivät ole ikävä sattuma. Ihmisen henki ei herra Eerolaa juurikaan kiinnosta, sillä olihan uhri väärän aatteen mies ja vielä ilmeisen köyhä, joiden vipuvarsi politiikan propagandavälineenä on nykyhallituksen vallassa ollessa puhdas nolla. Siksi herra Eerolaa kiinnosti enemmän oman aatteensa edustajien 'rauhanomaisen tapahtuman' sujuva eteneminen. Siis juuri sen tapahtuman, jossa se 'punikin veri' värjäsi katukivetyksen. Veikkaan, että seuraavaksi Eerola perääkin kuolleen pojan omaisilta maksua katukivetyksen pesusta.

Masentavaa onkin todeta, että kyseessä ei ole kuka tahansa kansanedustaja. Herra Eerola on nimittäin hallintovaliokunnan puheenjohtaja.

Itse en toki ole kauhean yllättynyt herra Eerolan ajattelun inhimillisestä takaperoisuudesta. Herra Eerolahan tässä taannoin kutsui ihmiskaupan uhrejakin ihan vaan 'huoriksi'. Hän on myös ulkomaalaisen raiskaaman naisen kohdalla todennut, että 'tiedossa ei toki ole, josko lopussa olisi vielä parantunut suvakkiudesta'.

Ei tämä Suomen poliittinen ilmapiiri ihan terve ole. Näin voinee sanoa.

Miettikääpä muuten myös sitä perverssiä nyanssia, jossa Jimi Karttusen kuolema on liitetty Kajaanissa tapahtuneeseen epäiltyyn turvapaikantekijän tappoon. Logiikka on mennyt jotenkin niin, että kummassakin on kyse poliittisesta väkivallasta. Ja luonnollisesti, tässä oikeassa maailmassa, Kajaanin inha tappo ei ole poliittinen, Helsingissä valunut 'punikin veri' oli taas pelkästään sitä.

Ero on siis merkittävä ja oleellinen ja juuri siksi 'Suomi Ensin'- tunkion ruumiilla ratsastaminen oli juuri sitä: kuvottavaa ruumiin häpäisyä. Mutta kun kyse on poliittisen väkivallan kritisoimisesta, ei se voi mitenkään olla ruumiilla ratsastamista, vaan juuri itse asiaan kohdistuvaa kritiikkiä. Siksi henkilöä ei ole nostettu keskiöön, vaan teko ja tapahtuma. Se, että valitaan joku satunnainen rikoksen uhri edustamaan omaa poliittista agendaa vain siksi, että tekijä oli random tyyppi VOK:ista, on se 100%:sta ruumiin häpäisyä. SVL:n teko johtui politiikasta ja oli sen innoittama, Kajaanin tapauksessa kyse oli vain väkivallasta.  Miten muuten voit kritisoida poliittista väkivaltaa ilman, että puhut myös itse uhrista? Yleisellä tasolla? Se ei vain toimi ilman konkretiaa, sillä sidos todellisuuteen tarvitaan aina. Maahanmuuttopolitiikka ei taas surmannut ketään Kajaanissa, mutta politiikka tappoi Helsingissä, se oli itse teon ytimessä, siinä nyrkissä, joka löi. Siksi teko ja uhri tulevat väkisin keskiöön tässä jälkimmäisessä tapauksessa, jossa 'punikin veri valui'.

Hyvät ihmiset! Meillä on ongelma. Meidän on turha kieltää sitä. Meidän ei tule hyssytellä sitä olemattomiin ja neutraloida sitä olemattomiin. Mikään ei oikeuta väkivaltaa, ei uhkaa, ei vihaa ja vihan tarkoituksellista lietsontaa. Viha eskaloituu aina. Aina. Poliittinen väkivalta on vaatinut Suomessa kuolonuhreja viimeksi 67 vuotta sitten. Poliisin ja lakkolaisten nujakassa yksi kuoli luotiin, jonka alkuperästä yhä kiistellään. Toinen jäi paikalta pakenevan kuorma-auton alle.

Ja minusta on noloa, miten omana elinaikanani 67 vuoden traditio meni rikki.

Meidän pitää heti tehdä yksi perustavaa laatua oleva muutos: me emme saa enää rasisteja sekä rasismin vastustajia laittaa samalle viivalle. Ei tässä kohtaa ole mitään keskitietä, sillä tämä ajatus on perustavanlaatuisesti virheellinen ja vaarallinen, sillä se alleviivaa oikeutta sanoa aivan mitä tahansa ja se antaa oikeuden sanoa, miten ihmisen arvo on vain mielipide, vain päätettävissä oleva asia. Ja tämän 'vääristymisen johdosta olemme sellaisen yhteiskunnallisen ongelman äärellä, joka ei ole enää yksin poliisien ratkaistavissa. Ihmisten hengillä tehdään jo politiikkaa Suomessa ja todellista arvojohtajuutta ei ole ollut näköpiirissä'. Me tarvitsemme nyt meitä kaikkia, sillä johtajistamme ei arvojohtajiksi ole ollut ja he tarvitsevat apuamme. Meidän tavallisten ihmisten apua.

Meillä Suomessa on toistuvasti ylläpidetty myyttiä siitä, miten rasismikeskustelussa olisi kaksi ääripäätä ja että totuus löytyy sieltä väliltä. Ja minä alan ymmärtämään tämän myytin todellista luonnetta. Sillä se on se Tolkun Ihmisen keskitie, joka löytyy ääripäiden 'elävä' ja 'kuollut' väliltä. Ja te tolkun ihmiset olette siellä välissä, siellä keskitiellä, puoliksi kuolleita. Te omalla hiljaisuudellanne ja ohitse katsomisellanne olette sallineet sen, että 'punikkien' veri valui Helsingin kadulla. Ja minä todella toivon, että te Tolkun Ihmiset alatte tulemaan pois sieltä keskitieltä, sillä muuten me olemme kohta kaikki ojassa.

Muistakaa tämä:

-"Rasismin torjuminen on yhteiskunnallisesti huomattavasti painavampi tavoite kuin esimerkiksi yleishyödyllisiin arpajaisiin liittyvien väärinkäytösten torjuminen. Rikosoikeuden käyttäminen rasismin torjumiseksi olisi näin myös oikeasuhtaista rasismin torjumista koskevan tavoitteen painavuuteen nähden. Vuonna 2016 olisi vihdoin aika saattaa Suomen rikoslaki vastaamaan Suomen vuonna 1970 YK:n rotusyrjintäsopimuksen asettamia vaatimuksia. Esitetyt perustelut sille, miksi rasististen järjestöjen toimintaan ei nimenomaisesti puututtaisi rikosoikeudellisella sääntelyllä, eivät yksinkertaisesti vuoden 2016 Suomessa ole vakuuttavia."-

Siksi, allekirjoita: 'Huominen ilman pelkoa – järjestäytynyt rasismi rikoslakiin'.

Minä puolestani toimin nyt kaivattuna arvojohtajana ja kerron lyhyesti, selkeästi, rehellisesti, ilman poliittisen korrektiuden hyminää, miten toimia kohdatessasi natseilua tai rasismia:

Kuvahaun tulos haulle natsit

Minusta tämä on oikein mainio ohje. Tehkäämme kaikkemme, että tämä toteutuu.

MOT.

 

PS. Teksti päivitetty 19.9.2016 ja lisätty myös loppusaate! 

Näin kirjoittaa SVL omilla sivuillaan sen jälkeen, kun tieto ihmisen kuolemasta on tullut kaikkien tietoon:

-”Helsingissä aktivistien päälle sylkenyt ja ”kurinpalautuksen” saanut häirikkö poistui omin avuin paikalta. Valtamedian mukaan Karttunen kuitenkin kuljetettiin pois ambulanssilla. Ilta-Sanomien ja MTV3:n mukaan Karttusta tönäistiin, Helsingin Sanomat taas väitti, että hänet ”hakattiin henkihieveriin". Lehdistö väittää, ettei poliisi ollut lainkaan paikalla, vaikka tapahtumavideoltakin näkee poliisiauton. Ilmeisesti poliisi piti tilaisuutta niin rauhallisena, ettei kokenut jatkuvaa seurantaa tarpeelliseksi.

Tapahtumien kulkuun liittyvien sekaannusten vuoksi emme voi kommentoida toistaiseksi aktivismin yksityiskohtia tarkemmin.

Olipa Karttusen kuolinsyy mikä tahansa, on tapaus mielestämme omaisten kannalta valitettava ja surullinen. Pidämme kuitenkin äärimmäisen tekopyhänä sitä, että siinä missä maahanmuuttajien murhaaman kajaanilaisen Arto Mikkosen muistoa kunnioittaneita suomalaisia kutsuttiin lehdistössä ”valkoiseksi roskaväeksi”, julistaa media nyt, että Karttusen tapaus ”yhdistää kaikkia suomalaisia”.

Kansallismielisten ei tarvitse alistua väkivallan edessä – ei nyt eikä tulevaisuudessa.”-

Luulisi, että uho edes hieman laantuisi sen jälkeen, kun tajuaa ihmisen kuolleen oman toiminnan vuoksi. Mutta turha luulo! Sillä henkilö sai vain ’kurinpalautusta’, eikä ’kansallismielinen alistu’!  Ja jotenkin he saavat yhdistettyä random väkivallan Kajaanista heidän omaan poliittisesti motivoituneeseen väkivaltaansa. He eivät todellakaan tajua eroa normaalin väkivallan ja poliittisen väkivallan välillä.

SVL todella pyrkii oikeuttamaan tekonsa tilanteessa, jossa oikeutta ei ole ja jossa he itse ottivat oikeuden omiin käsiinsä. He oikeuttavat itselleen ruumiin, joka rasisteille tyypilliseen tapaan yritetään neutraloida tapahtumattomaksi.

Hyvä Suomi. Sinä olet itse antanut vihan kasvaa. Puutu siihen. Puhu avoimesti. Löydä juurisyyt ja korjaa ne. Viha on vain jäävuoren huippu, kuolema on kehityskulun päätepiste.