Anarkisti sai sähköä ja päivä, jona Seppo Lehdosta tuli tolkun mies #Vappu2016

 

Kun Soldiers Of Odin ilmestyi katukuvaan, monet ihmiset olivat ihmeissään, että miten on mahdollista valkoista Suomea larppaavan joukon partioida kaduilla väkivallan ja rasismin eetoksella kuorrutettuina.

Monet ihmiset poliittiselta huipulta lähtien levittelivät käsiään ja sanoivat ihmisillä olevan oikeus kulkea kaduillamme vaikka partioimassa. Ja tämä on luonnollisesti totta. Ei tätä ole kukaan kiistänytkään. Aiheeseen otti kantaa esimerkiksi kansanedustaja Jari Ronkainen (PS):

-"Yksi keskustelua herättänyt esimerkki on kansallissosialistinen Suomen Vastarintaliike, joka on näyttäytynyt Lahdenkin kaduilla. Ronkainen ei puuttuisi SVR:n tekemisiin, sillä hänen mukaansa on ongelmallista etukäteen erotella katupartioita sopiviin ja sopimattomiin.

- Mihin raja vedetään? Jos kuljetaan tietyn lipun alla niin toiminta on sallittua, mutta tietyn lipun alla se ei enää olisikaan sallittua? Kuka pystyy sanomaan, mikä on oikein ja mikä väärin?

Ronkainen arvioi katupartioiden toimivan kokonaisturvallisuuden puolesta, "oli lipun väri sitten mikä hyvänsä". Niiden työskentelyyn pitää puuttua vasta, kun siihen on aihetta."-

En ole yllättynyt. Edes avoimesti natseja ei PS:n edustaja tuomitse, kuten ei tehnyt saman puolueen herra Lindströmkään, joka on juuri nyt myös Suomen oikeusministeri. Myöskään Porin oma Eva Braun, Laura Huhtasaari (PS), komppaa natsien kulkua kaduillamme, sillä:

-"Onko toisten katupartioiden takana oleva äärioikeistolainen ideologia ongelma?– Kyllähän tuolla kadulla saa kulkea millaisella ideologilla hyvänsä. Toivottavasti emme rupea kadulla kävelyn vapautta kenenkään ideologian perusteella rajoittamaan, Huhtasaari kommentoi."-

Mutta loppujen lopuksi tässä case Odinissakaan ei ole vain kyse oikeudesta kulkea kaduillamme vapaasti, vaan kyse on jostain ihan muusta: siitä että sitä oikeutta kulkea ei kaikilla olekaan. Sillä pohditaanpa hieman historiaa: kun Tampereella tammikuussa 2016 'Rajat Kiinni'- unelmoijat osoittivat mieltään, niin pellet ympäröitiin mellakkapoliiseilla ja vappuna 2016 sama toistui (nyt anarkistit pysäytettiin ja heidän kulkunsa estettiin):

-"Jotkut heiluttelivat nyrkkejään poliiseja kohti.

Paikalla olevat poliisit eivät kommentoineet paikalla olevalle Aamulehden toimittajalle, miksi kulkue pysäytettiin.

Kahdeksan aikaan poliisi pyysi anarkistimielenosoittajia poistumaan paikalta.

– Ne, jotka vastustavat poliisia, pidätetään, poliisi tiedotti megafonilla.

Puoli yhdeksään mennessä kiinniotettuja oli yhdeksän. Heitä ohjattiin Kauppakadulle pysäköityyn liikennelaitoksen bussiin.

Kulkueesta ei ollut ilmoitettu poliisille etukäteen. Mielenosoituksen päättämisellä poliisi halusi turvata etukäteen ilmoitettujen tapahtumien häiriöttömän kulun."-

Tämä asettuu outoon valoon, kun pohdimme noita aiempia puheita siitä, miten ihmisillä on oikeus kulkea kaduilla vapaasti ja miten he voivat vaikka partioida siellä Odinien lailla. Ja silti: ihmisiä otetaan kiinni. Talvella muutamat pellet otettiin kiinni, sillä pellen mielenilmaus oli ilmeisesti liian raju. Ihminen kadulla kävelemässä, tikkari ja pellen punainen nenä. Nämä kaikki ovat varmasti juuri niin pelottavia ja häiriötä aiheuttavia tekijöitä, että juuri nämä elementit sisällään pitävä katupartiointi oli koettava uhaksi yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle - ja ihmisten vapaa kulku oli estettävä poliisin toimesta. 

Katsotaanpa silti vielä, mitä laki sanoo asiasta:

-"Poliisimiehellä on oikeus määrätä väkijoukko hajaantumaan tai siirtymään, jos kokoontuminen vaarantaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta tai on esteenä liikenteelle.

Sama oikeus poliisimiehellä on, jos väkijoukossa olevat uhkaustensa tai muun käyttäytymisensä perusteella todennäköisesti syyllistyisivät henkeen, terveyteen, vapauteen, kotirauhaan tai omaisuuteen kohdistuvaan rikokseen.

Jollei hajaantumis- tai siirtymismääräystä noudateta, poliisimiehellä on oikeus hajottaa väkijoukko voimakeinoin sekä ottaa niskoitteleva henkilö kiinni. Poliisin tulee mahdollisuuksien mukaan rajata toimenpiteensä koskemaan niitä henkilöitä, joiden menettelystä väkijoukon hajottamisen tai siirtämisen tarve aiheutuu."-

Lyhyt katselmointi tapahtumiin tähän mennessä: pelle antoi tikkarin - ja poliisi otti kiinni. Anarkisti kulki kadulla - ja poliisi otti kiinni ja antoi osalle sähköenergiaa suoraan lamauttimesta.

Miettikää uudelleen: pellet kulkivat kansallismielisten rinnalla tikkarit ja vettä suihkuttavat rintakukat aseinaan ja ilmapallot astaloinaan. Ja pellet olivat uhkatekijä, joka piti poistaa. Ja periaatteessa minä uskon, että pellet olivat tavallaan uhkatekijä, sillä ilman poliisia nuo henkiset Odinin Sotilaat olisivat todennäköisesti käyneet kimppuun. Uhrien syyllistämisen näkökulman mukaisesti toimitaan, mutta joskus se on parasta pragmatismia. Mutta silti juuri tässä paljastuu erityisesti tuon tammikuisen tilanteen perverssi luonne: kun viranomaiset sekä poliitikot kertovat, miten ihmisten tulee saada kulkea kaduilla, viedä niitä lapsiaan harjoituksiin ja vaikka partioida kaduilla, niin pellet eivät saa partioida, sillä heidän ojentamat tikkarit saattavat provosoida rasistit väkivaltaan. Ja tämä on hyvin oleellista ja erityisen kuvaavaa tämän tarinan kontekstissa.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vapaa oikeus kulkea, partioida ja kertoa julkisesti mielipidettään, on vinoutuneesti rajattu ihmisten perusoikeuksien ulkopuolelle (siis muilta kuin rasisteilta ja mahtivalkoista Suomea kaipailevilta natsilarppaajilta). Lain mukaan mennään rimaa hipoen (mutta mennäänkö lain hengen mukaan?).

Tämän koko vinouman absurdius konkretisoituu vertaamalla kahta erillistä tapahtumaa keskenään: kun Kai Sadinmaa osoitti mieltään yksin, niin hänet poistetaan mielenosoituksen luota, mutta kun Seppo Lehto huutelee rivouksia vappuna 2016 marssijoille, niin poliisia ei kiinnosta. 

'Naurettavien kommarien vappumarssishow'

Näin kommentoi itse kuvaamaansa videota tuo ihminen nimeltä Seppo Lehto, jolle tavalliset ihmiset ovat 'kommareita' ja joka harmittelee, miten 'heitä kaikkia ei listitty vuonna 18'. Seppo Lehto lienee siis tolkun mies, jolla on oikeutettua, tolkun asiaa. Jotenkin sieluu kouraisee tyhjää tällaisina hetkinä. 

Minä en myöskään yhtä juttua: miksi poliisi voi vaatia jotain ilmoitusta anarkistien reitistä? Ja sillä perusteella pysäyttää ihmisen kulun?

Sillä ilmoituksia poliisille pitää tehdä vain, jos kyse on julkisesta tilaisuudesta, johon kaikilla on pääsy, joka esim. tässä kohtaa anarkisteilla ei varmasti ollut mielessä. Eikä kadulla kulkemiseen sinällään tarvita mitään lupia. Jos lupia nimittäin vaadittaisiin, niin miksi Odinit saavat kulkea isossa ryhmässä partioimassa? Ja vielä tunnuksin? Mielenosoitushan ja mainoskampanja se partiointi on. Mutta miten se partiointi ei olisi rinnastettavissa anarkistien kadulla kulkuun? Odinit saavat kulkea, mutta anarkisteille sanotaan: "Missä on ilmoituksenne? Aha. Ei ole. No, ottakaa sähköä, saatana."

Minä en oikeasti tajua tätä oikeuksien ristiriitaa. 

Lyhyt kertaus, jotta varmasti jokainen tajuaa: Seppo Lehdon lihallisen muodon saanut tolkun ihmiskyrpä saa huudella ihmisille taatusti asiallisesti hoidetun kulkueen ihmisille, että 'harmi, kun ei teitä kaikkia tapettu vuonna 18', mutta kun yksi pappi seisoo torin kulmalla 'rakasta lähimmäistäsi'- kyltti kourassaan, niin hänet poistetaan. Ja Rajat Kiinni- jengi saa ihan vapaasti häiriköidä esim. Tapanilan Erän toimintaa systemaattisesti ja toistuvasti, mutta se on ihan okei, sillä se on ilmoitettu etukäteen? Mutta mikä mielenosoitus se sellainen on, jossa häiriköidään ihan oikeaa ja hyväksyttävää toimintaa, jota Tapanilan Erä edustaa? Milloin häiriköinti on muuttunut mielenosoituksen luonteeksi ja sen yhdeksi muodoksi? Miksi sitä laillista toimintaa häiritsevää joukkoa ei heitetä hevonkuuseen sieltä Tapanilasta? Miksi Gay Pridessa saavat ihmiset täysin häiriöttä huudella ja solvata kulkueen ihmisiä ja julistaa homojen olevan ali-ihmisiä kuin Seppo Lehto konsanaan?

Minä en ihan oikeasti ymmärrä tätä mielipiteen ja ihmisen vapaan kulkemisen epäsuhtaa Suomessa vuonna 2016.

Oikeasti: laillisen mielenosoituksen aikana pitää saada ihan vapaasti kulkea ja vaikka pukeutua klovniksi tai pyytää rakastamaan maahanmuuttajaa tai kävellä kadulla ja soittaa rumpua, sillä tässä on kyse ihan perusoikeuksistamme.

Toistan itseäni sanomalla: julkisesti saa kulkea ja puhua ja kertoa mielipiteensä. Jokainen on myös oikeutettu osallistumaan mielenosoitukseen. Kivien heittäminen on häirintää, sellaisen äänen tuottaminen on häirintää, ettei varsinainen mielenosoitus kykene osoittamaan mielipidettään. Kantaa kylttiä 'rakasta maahanmuuttajaa' saati klovnien tanssi saati laulu tai liiduilla katuun sydämien piirtäminen eivät ole mitään häirintää. Eikä kadulla kulkeminen sinällään edes vaadi mitään lupaa, sillä lupa tarvitaan vain, jos järjestetään mielenosoitus tai julkinen kokous, johon kaikki saavat osallistua.

Mutta kun kansanedustaja Ronkainen aiemmin kysyi, mihin se raja vedetään, niin sitä raja ollaan nyt sitten vetämässä: pellet, anarkistit, yksinäiset papit kyltit kourassaan eivät nauti samoja oikeuksia punikkien tappamisesta julkisesti fantasioivien tolkun ihmisten kanssa.

Kun Laura Huhtasaari sanoo, että "Kyllähän tuolla kadulla saa kulkea millaisella ideologilla hyvänsä", niin nyt näemme, että esimerkiksi se pellen ideologia tikkareineen on suomalaiselle yhteiskunnalle se, mihin raja vedetään. Julkisesti voidaan kuitenkin puhua 'pakoloisista', 'raiskaajista' ja 'islamin invaasiosta, jossa meille tulee tappajia', kuten puhuttiin jo aiemmin Tampereella. Vihapuhe julkisesti on ihan hyväksyttävää, kunhan sen ilmoittaa etukäteen. Sekään ei haittaa, vaikka huutelee kulkueelle tapettavista punikeista.

Viesti on selkeä näillä(kin) em. poliitikoilla: meillä kaikilla ei ole samoja oikeuksia. Poliitikot sanovat, että ihmisten tulee saada vapaasti kulkea kaduilla, eikä siksi katupartioita voi kieltää. Paitsi tietenkin, jos kyse on anarkisteista tai pelleistä, jotka ärsyttävät natseja sekä poliiseja.

Nyt nähdyillä videoilla todistettu pään aukominen poliisille voi olla vaikka miten ärsyttävää tahansa, kuten myös pellenaamiot, mahdolliset ilmoitusten tekemättä jättämiset tai vaikka paikkojen sotkeminen maalilla, mutta tuon väkivallan käyttö ei ole missään suhteessa itse rikkomuksiin. Tuon nyt nähdyn väkivallan pitää olla keinovalikoimassa vain silloin, jos ihmisen henki tai terveys ovat uhattuina. En haluaisi sanoa tätä, mutta sanon sen nyt: minä ymmärrän näissä tapauksissa turhautuneita, oikeuksiansa polkemisesta loukkaantuneita, pysäytettyjä pellejä sekä anarkisteja, en poliisia. Sillä tällaista ei pitäisi edes joutua pohtimaan.

On jokseenkin kammottavaa, että meitä totutetaan väkivaltaan poliitikkojen puheilla ja poliisin toimesta. Mekanismi on tässä kohtaa yksinkertainen: kun poliisi selkeän epätasapainoisesti harrastaa väkivaltaa samalla, kun poliitikot eivät puutu odinistien mainoskampanjaan, luo se tunteen voimankäytön yleisestä oikeutuksesta poliittisin perustein, sillä: "No hei, anarkomarkoja nyt kuuluukin hieman lyödä, sillä ovat pohjasakkaa ja sanoivat poliisillekin sillai tuhmasti".

Emme me saa tällaiseen tottua ja turtua, emmehän? Jos me hyväksymme elintasomme pulskistamina ihmisten eriarvoisen kohtelun, huomenna joku saattaa koputtaa juuri sinun oveesi. Haluat tai et, anarkistit ottavat sähköä myös sinun puolestasi.

Suomi vuonna 2016: toisilla eri säännöt kuin toisilla. Anarkistit ovat paljastaneet meille sen, ketkä ovat ne todelliset klovnit tässä maassa ja osoittaneet meille hetken, jona Seppo Lehdosta tuli tolkun mies, jonka mielipide on ihan validi kannanotto. Mites menee, Suomi?