Eurooppa, haalarit päälle ja töihin! #Brexit

 

-"Britannia on juuri katkaissut suhteensa maailman suurimpaan yhtenäismarkkinaan, ja sillä tulee olemaan seurauksia, Schultz sanoo."-

'Brexit' voitti Britannian neuvoa-antavat vaalit EU- jäsenyyteen liittyen. Tämä on sääli, sillä kyseessä on typeryyden ja lyhytnäköisyyden voitto.

Brexitissä on loppujen lopuksi kyse siitä, että faktat, osaaminen, ymmärrys, halu eri valtioiden keskinäiseen yhteiseloon ovat hävinneet ja tilalle ovat tulleet viha, pelko, turhautuminen sekä omahyväisyys. EU:ta kohtaan koettu epävarmuus on toki täysin ymmärrettävää, sillä EU ei ole täydellinen, eikä vielä täydellisesti toimiva, mutta Britannian tapauksessa paljastui se, mikä on nähtävissä juuri nyt niin monessa Euroopan maassa: rakentava poliittinen debatti on väistynyt mölyn ikeessä ja tilalle ovat tullet ihmisiä pelotteleva sekä suoranaista pelkoa ja rasismia lietsova poliittinen kampanjointi, joissa ihmisarvot ovat vain yksi näkökulma ja ihmisen henki kiinni ihonväristä sekä uskonnosta.

Voi sanoa, että britit äänestivät umpimielisistä arvoista ja identiteetistä, eivät lainkaan taloudesta, sillä taloudellinen näkökulma olisi ollut puhtaasti EU:ssa pysymisen kannalla. Osviittaa arvojen merkityksestä EU- äänestyksestä saa erityisesti siitä, miten erityisesti vanhukset äänestivät Euroopasta, jota nuoret eivät selvästikään halua:

Myös Skotlanti äänesti hyvin selkeästi EU:ssa pysymisen puolesta, kuten teki myös Pohjois-Irlanti.

Brexitin vuoksi Saksan ja Ranskan vaikutusvalta Euroopassa kasvavat ja siksi Ranskassa tulemme näkemään Le Penin ja muiden nationalistien avaavan rasistisen Pandoran lippaansa välittömästi. Olen myös täysin varma siitä, että rasistiset, oikeistopopulistiset, isänmaallisuuskiimaiset mölyliikkeet saavat energiaa kaivautua koloistaan muuallakin, myös Suomessa. Ja se möly tulee olemaan huumaavaa ja rumaa. 

Tämän hajottavan nationalismin haamun vuoksi EU:n on oikeasti terästäydyttävä ja EU:n on otettava EU takaisin itselleen ja alettava ohjata sitä selkeästi ja johdonmukaisesti sekä suunnassaan pysyen. EU on ollut liian monessa asiassa poukkoileva, eikä se ole kyennyt tekemään päätöksiä, joiden varaan tulevaisuutta rakentaa. On olemassa isoja asioita, joiden suhteen tarvitaan selkeyttä: pakolaiskriisi ja sen juurisyyt, TTIP, ilmastopolitiikka, Kreikka, talouskriisi ja vielä Venäjän toiminta Ukrainassa. Nämä kaikki ovat EU:n tasolla tilassa, joita ei ole selkeästi hoidettu saati edistetty. On 100%:n varmaa, että mikäli EU ei hoida noita asioita avoimesti, demokraattisesti ja yhdessä, EU:n päätöksenteko murenee lopullisesti ja koko EU:lta katoaa tarkoitus ja koko EU hajoaa. Ja tämä olisi Suomelle surullinen kohtalo, sillä Suomen on parempi olla osa läntistä maailmaa kuin osa Putinin takapihaa.

Jos EU ottaa itseään niskasta kiinni, ei EU kaadu. Brittejä tämä ei lohduta. He ovat tiensä valinneet:

-"Tämä on tapahtuma, jossa merkittävä, itseään isompi maa kutistuu itseään pienemmäksi ja menettää arvokasta vaikutusvaltaa, Korkman kuvailee Ylelle kansanäänestyksen tulosta.

Hänen mukaansa äänestystuloksen taloudelliset vaikutukset tulevat lyhyellä aikavälillä olemaan dramaattisia. Punnan kerrotaan jo heikentyneen enemmän kuin koskaan yli kolmen vuosikymmenen aikana. Myös osakemarkkinat ovat jyrkässä laskussa."-

Järki ei todellakaan voittanut Britanniassa, vaan tunne sekä tympeä, omahyväinen, konservatismin juntistama identiteettipolitiikka voittivat nämä vaalit. Vladimir Putin ja hänen arvomaailmansa voittivat Britannian vaalit. Brittiläinen nationalismi voitti Britannian vaalit. P elko muslimeista, turkkilaisista ihmisistä sekä puolalaisista sähkömiehistä voittivat Britannian vaalit :

 

Meille ollaan nyt tarjoamassa maailmaa, jossa suurmaiden johdossa olisivat henkilöt Putin, Trump, Le Pen ja Johnson. Tämä olisi maailma, josta ei olisi enää paluuta sivilisaatioksi. Jos tämä konservatismin omahyväinen nationalismi jatkaisi voittokulkuaan koko Euroopassa, seuraavaksi me voisimmekin sitten palata kaikki omiin, isänmaallisiin lokeroihimme ja aloittaa uuden maailmansodan. Nationalismi on jo kaksi sellaista aloittanut, joten ei kahta ilman kolmatta.

Maistiaisia nationalismin arvoista saamme jo todistella, kun Turkki tekee sitä työtä, jota Euroopan nationalistit haluaisivat tehdä, mutta eivät vielä kehtaa: turkkilaiset ampuvat sujuvasti nationalistien arvojen mukaisesti pakolaiset rajalle. Tästä on kyse. Pelosta, veren kaipuusta, omahyväisyydestä. Juuri niistä arvoista, joita nationalismin eltaanuttama Eurooppa juuri nyt rakastaa pelottavan paljon ja niillä arvoilla on Jo Coxin veret käsissään.

Eurooppa, olet kusessa. Eurooppa, meidän on toimittava. Haalarit päälle ja töihin.

MOT.

 

PS. Brexit voitti erityisesti alueilla, jotka ovat eniten EU:sta riippuvaisia:

Muutama artikkeli aiheesta:

1. Eight reasons Leave won the UK's referendum on the EU

2. "Sekopäiden ja kaappirasistien" palvelus Euroopalle

3. 'I really regret my vote now': The Brexit voters who wish they'd voted to remain

4. How Brexit happened—and how Trump might use it to his advantage.

5. Brexit live: David Cameron resigns as UK votes out

6. Pro-Brexit politicians are the dog that caught the car. Now immigration is their problem.

7. Through the Brexit Looking Glass: Britain Wakes Up to a New Wave of Racism

8. Brexit isn’t about economics. It’s about xenophobia.