GUGGENHEIM KEMPELEELLE - LEHDISTÖTIEDOTE 1.12.2016

 

Julkaisuvapaa 1.12.2016

PÄÄMINISTERIN TOIMISTO

LEHDISTÖTIEDOTE nr.1/12/2016

GUGGENHEIM KEMPELEELLE VUONNA 2019

Pääministeri Juha Sipilä on tänään Pääministerin Ilmoituksena kertonut julkisuuteen, että Kempeleen kunta tulee toimimaan Guggenheim- museon rakennuspaikkana. Asiasta käytiin tiukka äänestys Juha Sipilän sukukokouksessa, mutta loppujen lopuksi äänestystulos oli yksimielinen.

Museo tulee valmistumaan vuonna 2019 ja sen työllistävä vaikutus Kempeleen kunnassa tulee olemaan merkittävä.

Tämä uutinen on upea mahdollisuus paikkakuntalaisille ja pitkän aikavälin tavoite on brändätä Guggenheim- museo ’Kempeleen ihmeenä’, joka tukee Kempeleen strategisia tavoitteita olla 2020- luvulla ’Pohjolan Louvre’.

Guggenheim- museon eteen tullaan myös rakentamaan suuri Juha Sipilän ratsastajapatsas, jossa hän ratsastaa poron selässä ilman paitaa kohti ihmeiden itää ja kohti Talvivaaraa. Teoksen nimi tulee olemaan ’Minä tulen, Venäjä!’.

Pääministerin Toimisto haluaa tällä lehdistötiedotteella myös kumota niitä huhuja, joiden mukaan museon rakentaminen Kempeleelle olisi seurausta siitä, että pääministeri Juha Sipilä on kotoisin sieltä. Hanketta arvioineet asiantuntijat torjuvat tämän väitteen jyrkästi ja he ovatkin lähettäneet aiheesta julkisesti ja ilkeästi puhuneille ihmisille valtaisan määrän sähköpostia, jossa päätöksentekoprosessin oleellinen sisältö kerrottiin perinpohjaisesti ja jossa myös muistutettiin elämän saattavan muuttuvan hankalaksi, jos liikaa aukoo päätänsä. Pääministeri kertoo, että sähköposteissa ei ollut kyse painostuksesta, vaan ihan normaalista pääministerin toimenkuvaan kuuluvasta kansalaiskeskustelusta.

Tieto museosta paljastettiin Kempeleellä jo eilen julkisessa tilaisuudessa, jossa jaettiin myös ilmaisia Terrafame- ämpäreitä, joista ihmiset olivat luonnollisesti aivan innoissaan, sillä kempeleläiset odottavat Guggenheim- museosta Talvivaaran veroista menestystarinaa.

Guggenheim- museon johtajaksi on nimetty Juha Sipilän vaimo ja museon johtokuntaan on nimetty kaikki Juha Sipilän serkut.

Museon rahoitus tapahtuu 100%:sti yksityisin lahjoituksin, jotka kerätään tuloverotuksena suoraan tilitettäväksi Guggenheim- museon tulevan pääurakoitsijan Katera Steelin vapaaksi pääomaksi. Tämän vapaaehtoisen lahjoittamisen kustannus on maksimissaan 0,5% jokaisen suomalaisen tuloveroprosentissa alkaen 1.1.2017. Harvoin vapaaehtoisuus on näin halpaa ollut.

Pääministerin ilmoituksen mukaan hänellä on täysi luottamus Guggenheimiin.

Herra Pääministeri huomauttaa myös, että julkisuudessa olleista tiedoista huolimatta, hänellä on myös täysi luottamus YLE:n toimintaan, Suomen kansaan, YK:hon sekä Jumalaan. Välit ovat siis ihan ok. Toistaiseksi.

Herra pääministeri haluaa muistuttaa, että YLE:n terveysvaikutuksista ollaan teettämässä kansalaispalautteen perusteella arviointia ja tätä terveysvaikutusten arviointia johtaa Matti Putkonen. Ratkaisuja YLE:n kohdistuvan luottamuksen suhteen tehdään tämän selvityksen valmistuttua.

Pääministeri vastaa kaikkiin tämän lehdistötiedotteen herättämiin kysymyksiin heti ja miltei välittömästi. Kunhan kysymykset on esitetty savumerkein morsettamalla 22.12.2016 klo.13:00-13:15 Talvivaaran laelta. Vastaukset Juha Sipilä faksaa jokaiselle kysyjälle 1.11.2019.

 

Lisätietoja:

Juha Sipilä, pääministeri, Terrafamen pääomistaja juha.sipila@terrafame.fi

Richard Armstrong, Director of the Solomon R. Guggenheim Museum and Foundation, richard.armstrong@kempele-guggenheim.fi