Hallitus ja arvovalinnat #SSS

 

-”KERROTAAN nyt vielä Sipilän puolesta, mitkä kaikki etuudet ovat kyseessä. Kelan sivuilta löytyy kattava lista.

Kyseessä ovat ainakin lapsilisät, työttömän peruspäiväraha, työmarkkinatuki, sairauspäiväraha, vanhempainpäiväraha, kotihoidon tuki, yksityisen hoidon tuki, joustava hoitoraha, kansaneläke, takuueläke, rintamalisä, vammaistuki, eläkettä saavan hoitotuki, lesken alkueläke ja jatkoeläke sekä sotilasavustuksen perusavustus.

Kaikkia näitä siis leikataan 0,85 prosenttia nykyisestä tasostaan.”-

-”Kyseinen 0,85 prosentin leikkaus on toki pieni eikä ainakaan hyvätuloisen taloutta suista raiteiltaan. Jos yhden lapsen 95,75 euron lapsilisää leikkaa 0,85 prosenttia, se tarkoittaa 82:ta senttiä kuukaudessa.

Tämä on juustohöylän ideakin. Pieniä euromääräisiä säästöjä nirhitään valtavasta etuuspohjasta, ja kas, koossa on melkein 200 miljoonaa euroa.

Pienituloiselle kuitenkin jokainen euro merkitsee. Heille tuli jälleen kutsu talkoisiin, kun indeksijäädytykset eivät tuottaneet riittävää tulosta.

Pääministeri olisi voinut kertoa tämän tarkemmin, mutta hän näytti noudattavan yritysviestinnän periaatteita, joissa huonot uutiset kätketään hyvien uutisten vyörytykseen.”-

Näin kirjoittaa Helsingin Sanomat 6.4.2016.

Kovia valintoja. Kovia arvovalintoja. Niitähän ne valinnat ovat, joita tehdään leikkaamisen eetoksessa. Suomen hallitus julkisti eilen noin 370 miljoonan euron lisäsäästöjä.

Hallitus päätti yksinkertaisesti leikata kunnilta sellaiset 130 miljoonaa euroa, joka varmasti tullaan kattamaan asiakasmaksujen nostoilla. Lisäksi hallitus päätti myös indeksijäädytyksistä pyöreästi 100 miljoonan euron edestä, mikä leikkaa erityisesti yllä mainittuja sosiaalietuuksia. 

Valtaosa noista leikkauksista kohdistuu samoihin ihmisiin: kun kunnilta höylätään tuo 130 miljoonan ja kun se katetaan asiakasmaksuja korottamalla, se kohdistuu suhteellisesti eniten juuri niihin samoihin ihmisiin, jotka käyttävät eniten julkisia palveluita eli pienituloiset sekä lapsiperheet. Kun samaan ryhmään kohdistuvat myös nuo tasonleikkaukset (0,85%), niin en minä köyhän ja kipeän arkea kauheasti kadehdi.

Lisäksi hallituksen päätösten seurauksena vain syödään kotimaista ostovoimaa ja kotimaan markkinoilla elävien yritysten mahdollisuuksia ylläpitää toimintaansa. Tämä on absurdia, sillä hallituksen politiikasta puuttuu täysin se ulottuvuus, jolla se tukisi 72%:n työllisyysasteen tavoitettaan. Mutta näillä tuoreilla leikkauksilla yritysten on entistä vaikeampi työllistää ja investoida. Ja tällä ei ole muuta vaikutusta kuin syventää sitä ikävää negatiivista kehää, johon vähenevien rahavirtojen vuoksi tiukille joutuneet yrittäjät ovat jo joutuneet.

Hyvää hallituksen tuoreista linjauksista löytyy silti. Uskokaa tai älkää! Sillä Raide-Jokeri ja Tampereen ratikka ovat hyviä päätöksiä investointeina sekä jo helpottamaan ruuhkia. Myös bensaveron korotus on aivan kohdillaan ja sitä olisi voinut vielä vaikka nostaa.

Yksi asia minua silti jaksaa hämmästyttää.

Sillä kaikki nyt julkistetut linjaukset ovat lopputulosta uskomattomasta määrästä piperrystä ja pienien purojen etsimistä.  Jotenkin tuntuu, että ihan oikeisiin ongelmiin, joilla olisi ihan oikeita vaikutuksia, ei edes uskalleta koskea.

Olen jo aiemmin työelämässäni oppinut, että se hetki, jolloin organisaatio alkaa tehdä pieniä lillukanvarsimuutoksia isolla äänellä, sillä peitetään joko osaamattomuutta ja luodaan tunnelmaa johtajuudesta -  tai sitten tarkoitus on oikeasti vain kiinnittää huomio epäoleelliseen, jotta oikeat ongelmat katoavat yksityiskohtaiseen, miljoonien detaljien taakse.

Siksi minun on vaikea käsittää, että kun me tiedämme, miten harmaa talous ja muu veronkierto yksinään aiheuttavat satojen miljoonien kuprut valtion talouteen, niin miksi sen kitkemisen eteen ei tehdä muuta kuin tarjota tyhjiä puheita ja jopa tuetaan sitä tavoitteissa saada hallintarekisteri käyttöön. Oikeasti kaikki se aika ja vaiva, joka nyt käytetään lillukanvarsiin, olisi taatusti tuottanut paremmin keskittymällä asioihin, jotka ovat eniten retuperällä.

Veroparatiisien laittaminen kuriin koetaan yleisesti tässä maailmassa tärkeäksi. Paitsi Suomen nykyisessä hallituksessa.

Jotenkin tässä kuvassa tiivistyy kaikki oleellinen:

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/t1.0-9/12439347_1024477154290520_5084033708961782113_n.png?oh=2298808e64a04472dd8449ec28de04d6&oe=577AB305

(Kuva: Creat)

Tekopyhyys. Tekojen ja puheiden ristiriita. Suoranainen moraalittomuus. Ja samalla sadat miljoonat valuvat teille tietymättömille (ja sitten me syytämme kaikesta maahanmuuttoa). 

Minä haluaisin, että Suomen hallitus kävisi jonain päivänä Myllypuron leipäjonossa kertomassa ihmisille, miten juuri heidän rahoistaan leikkaaminen on mitä mainioin tapa elvyttää valtion talouden epätasapainoa ja miten nuo leikkaukset muuttuvat työpaikoiksi. Ja minä niin kovasti toivoisin, että arvon ministerit kertoisivat siinä samalla jonottaville ihmisille iloisten fist bumbien vakuuttamina tsemiä toivottaen, miten Talvivaaraan, maatalouden tukiin ja johonkin tienpätkään jossain hevosenperseenkorvessa riittää rahaa kuitenkin jokunen miljardi vuodessa, mutta juuri heiltä jonottavilta ihmisiltä on välttämätöntä heidän oman etunsa vuoksi leikata, sillä Suomi tarvitsee nyt näitä innostusta ja kukoistusta synnyttäviä talkoita, johon kaikki osallistuvat. Tai no, eivät ihan kaikki, mutta melkein. Hyvät ihmiset: nämä kaikki valinnat ovat puhtaita arvovalintoja. 

Tee fist bumb ja sano :"Good sleep. Good morning session on the wattbike. Good coffee. Good raw porridge. Good energy levels. Gonna be a good day. Good morning!", niin näette sen teennäisyyden- ja vaihtoehdottomuuden eetoksen bluffin, joilla vain peitellään todellisuutta. Keisarilla ei ollutkaan vaatteita. 

Ja en voi kuin ihmetellä, että mihin sinä oikein menet, Suomi?