Joko vaihdetaan kansa, Juha Sipilä? #Visio

 

-"Pääministeri Juha Sipilä kommentoi lyhyesti Ylen toimittajaeroihin

johtanutta tilannetta torstaina Brysselissä. Sipilä vastasi EU-huippukokouksen ovella STT:n toimittajan esittämään kysymykseen asiasta.

Sipilän mukaan hänellä ei ole itse eroasiasta mitään tietoa, mutta hän pitää edelleen kiinni oikeudestaan oikaista virheellisiä tietoja.

– Minulla ei ole näistä mitään tietoa, en ole käynyt mitään

keskustelua. Ainoa vaatimukseni on ollut että saan oikaista virheelliset tiedot. Minulla ei ole siitä muuta sanottavaa, kuin että siitä oikeudesta pidän edelleen kiinni, Sipilä sanoi.

Toimittajan kysymykseen siitä, vaikuttaako kohu Suomen maineeseen ulkomailla, Sipilä vastasi kielteisesti."-

Herra pääministeri pitää kiinni oikeudestaan vaatia vääriä tietoja oikaistaviksi.

No, kyllähän sellainen oikeus herra Sipilällä on. Luonnollisesti. Harmi vain herra Sipilän pyynnön suhteen on, että vääriä tietoja ei ole edes julkaistu.

Mutta jotenkin tässä kohtaa oireellista on silti se, että herra pääministeri ei ole lainkaan huolissaan siitä, miten meillä kaikilla ja erityisesti medialla on oikeus vaatia, että media julkaisisi vain faktoja ja että median tehtävä on oikeus ja velvollisuus YLE:n tapauksessa erityisesti toimia täysin vailla poliittista ohjausta. Mutta herra Sipilä on valintansa tehnyt: hänelle oleellisempaa on hänen oikeutensa kommentointiin.

On jokseenkin hämmentävää, miten herra pääministeri ei edelleenkään tunnu tunnistavan asemaansa. Herra pääministeri kertoo avoimesti, miten tuore kohu ei vaikuta Suomen maineeseen. Se on minulle silti hämärän peitossa, miten ja millä tavalla hän kuvittelee voivansa sen(kin) määritellä. Herra pääministeri ei nimittäin siitä maineesta päätä, sen päättävät ihmiset ja kansainvälinen media ihan itse. Ei pääministeri voi tuollaista päättää, sillä pääministeri itse on koko asian keskiössä ja tulkinnan kohteena, ei hän ole asemassa, jossa määritellään häneen liittyvien asioiden mittasuhteita saati merkittävyyksiä. Herra Sipilä ei tunnu lainkaan ymmärtävän, että pääministerin sanoessa, miten jokin asia ei vaikuta esimerkiksi Suomen maineeseen, niin siinä on melko vahva sanoma: pääministerin sanomana kyseessä ei ole uskomus, vaan pääministerin faktana kertoma asia. On nimittäin merkittävä ero niiden välillä, sanooko pääministeri "minun mielestäni tämä ei vaikuta suomen kuvaan" vai "tämä ei vaikuta suomen kuvaan". Pieni, mutta juuri se oleellinen ero.

Minun mielestäni herra Sipilän puheet vaikuttavat yhä enemmän defenssiltä ja pyrkimykseltä neutraloida kuin miltään aidolta pyrkimykseltä avata asioita ja keskustella. Juuri tuon neutraloinnin vuoksi on pakko sanoa, että Juha Sipilän julkisuuteen antamansa lausunnot yhdistettyinä aiempiin puheisiin YLE:n lakkaamisesta, ovat vain omiaan edelleen vahvistamaan epäilyksiä siitä, ettei Juha Sipilä oikein hahmota olevansa pääministeri, jonka pitäisi hieman miettiä omia sanomisiaan. Kun pääministerin rooli on yksi demokratiamme kulmakiviä ja meidän demokratiaamme on kuulunut aina avoimuus, keskustelu, vapaa media sekä julkinen debatti ilman poliittista painostusta, ovat pääministerin tuoreet ulostulot ja toiminta kokonaisuudessaan todella outoa teatteria.

Juha Sipilä ei ole tainnut ihan ymmärtää sitä, että YLE ei ole yrityksen viestintäosasto, jonka tehtävä on varmistaa yrityksen julkikuvan olevan halutunlainen ja joka viestii yrityksen kannalta oleellisia tietoja julkisuuteen. YLE:n tehtävä on olla riippumaton ja poliittisesta ohjauksesta oleva vapaan tiedon välittäjä. Ja nyt koko kohun seurauksena YLE:stä vaihtuvat työntekijät, johtajat vain säilyvät. Tästä ei pääministeri ole luonnollisesti lainkaan huolissaan.

Milloinkohan vaihdetaan Kansa?

Kuin alleviivatakseen YLE:n ja hallituksen väitettyä epäpyhää painostusyhteyttä, YLE:n toimitusjohtaja herra Kivinen puolestaan sanoi aiheesta näin:

-”EMME KOE Ylen riippumattomuuden olevan uhattuna. Myöskään hallintoneuvosto ei näe, että uhkaa olisi. Tärkeää on kuitenkin se, että pelkoon ja epäilyihin riippumattomuudesta reagoidaan voimakkaasti"-

Huomaatteko, mitä tässä tapahtui?

YLE:n toimitusjohtaja ei ole huolissaan siitä, onko YLE:ssä oikeasti kriisi. Hän on huolissaan siitä, että minkälainen maine YLE:llä on ja että oleellista on hallintoneuvoston tunnelmat, ei itse asia. Hän omassa kommentissaan nostaa keskiöön ajatuksen siitä, miten YLE:llä ei ole mitään ongelmia poliittisen painostuksen suhteen, vaan ongelmana ovat vain epäilykset ja ihmisten pelko riippumattomuudesta. YLE:n toimitusjohtaja siis tulee julkisuuteen painottamalla, miten kaikki on YLE:n sisällä oikein hyvin ja oleellista onkin hallintoneuvoston usko siitä, että ongelmia ei ole ja että YLE:n riippumattomuus on enemmän imagokysymys julkisuudessa, ei niinkään todellinen, todennettavissa oleva tekijä. Herra Kiviselle käsillä oleva, täysin oikeutettu väite poliittisesta painostuksesta ei ole mikään ongelma. Ei, vaan ongelma on julkinen epäily ja YLE:n maineen mahdollinen menetys. Että lopettakaahan nyt se epäileminen, siitä tulee paha mieli ja pääministeriäkin harmittaa, kun sanottiin sillai tuhmasti siellä mediassa!

Älkää unohtako, että tämä on oleellista:

-"”Minua ja tiimiäni on pyydetty vähentämään väärinkäytöksiin ja epäkohtiin puuttuvan paljastusjournalismin tekemistä. Tähän en voi suostua. Journalistin ohjeiden ykköskohdan mukaan yleisöllä on oikeus tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu”, Eronen kirjoittaa."-

Tuo yleisö olemme me. Kansa. Me, jolle YLE on vastuussa, eivät poliitikot, ei hallintoneuvosto, ei edes Juha Sipilä. Tämä on koko YLE:n riippumattomuuden idea ja sitä on nyt rikottu.

Mutta onneksi meillä on pääministerin visio ja tunkki! Ja räjähtävät lepakot! Ja Mongoliaan itse lentävä Juha Sipilä!

Image may contain: bird and sky

Ihailen toki herra pääministerin olettetua visiota hyvinvointiyhteiskunnan pelastumisesta ja olen varma, että jo perustetut työryhmät, jotka on perustettu tutkimaan herra Sipilän oman hallituksen eriarvoisuutta aiheuttavien toimenpiteiden eriarvoistamisen onnistumista, tulevat löytämään upeita ratkaisuja, joilla voidaan taas oikeuttaa ja mahdollistaa aivan uusia tapoja 'osallistaa' ja 'aktivoida' ihmisiä elämään ilman rahaa ja samalla voidaan myös 'uudistaa' hallituksen ystäville lisää Valtion rahaa ja ilmaista työvoimaa. Itse hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämisen eteen tehdyksi en ole havainnut pienintäkään signaalia saati selkeää merkkiä. Ehkä se johtuu vain siitä, että herra pääministerin visiot ovat niin kryptisiä ja niin salattuja meille tavallisille ihmisille, että me emme vain tajua edes omaa parastamme. Luojan kiitos visioista ja tunkeista!

Toisaalta, olen taipuvainen myös uskomaan siihen, että YLE:n kohdalla käytävä keskustelu on myös sopiva väistöliike. Jotenkin minusta tuntuu, että hallitukselle ja Juha Sipilälle sopii julkinen keskustelu YLE:stä ja case Sipilästä. Se keskustelu nimittäin peittää sujuvasti alleen toisen merkittävän asian, joka vaikuttaa oikeasti monen ihmisen arkeen. Suomen hallitus nimittäin päätti tässä samaan aikaan leikata myös koulutuksesta parisen sataa miljoonaa euroa. Tämä on nimittäin hyvin konkreettinen asia ja sotii 100%:sti vastaan jokaisen hallituspuolueen lupauksia ennen vaaleja, joten huomio toisaalla on vain pelkkää plussaa koko hallitukselle.

Image may contain: 5 people, text

Itse olen jotenkin hämilläni tästä hallituksen opiskelijoita kiusaavasta politiikasta. En olisi uskonut, että ne kehtaavat. Jotenkin tuntuu oudolta, että samaan aikaan, kun leikataan koulutukselta, leikataan myös esimerkiksi makeisveroa (eli Valtion tuloja) ja samalla esimerkiksi Talvivaaraan on varoja laittaa lähes miljardi euroa. Ihan tuosta vain. Makeisveron pudottaminenkin oli siis tärkeämpää kuin opiskelijoiden muutenkin jo kehnojen tulojen tukeminen.

Älkää siis väittäkö, että näissä leikkaustalkoissa olisi kyse välttämättömyyksistä ja pakosta. Kyse on ihan arvovalinnoista, halusta leikata juuri niiltä, joilta leikattiin, halusta ottaa niiltä, joilta otettiin ja halusta antaa niille, joille annettiin. Herrä Sipilä totesi myös, miten hänen johtavana periaatteenaan on aina ollut, että asioista sinällään voidaan kyllä olla eri mieltä ja että niistä pitääkin keskustella (paitsi silloin, kun ne koskevat Juha Sipilää), mutta ihmisten arvoja ei saisi kyseenalaistaa saati kritisoida. Herra pääministerillä on siis selkeä visio Suomen tulevaisuudesta, mutta taustalla olevaa politiikan arvopohjaa ei saisi kyseenalaistaa (kuten ei näemmä itse politiikkaakaan).

Miettikää tarkkaan: hallituksen valinnoissa kyse on arvoista, kyse on ideologisista päätöksistä. Miettikää, mitä tämä kaikki tarkoittaa. Puheet 'pakosta' ovat pelkkää silmälumetta, ei ole mitään pakkoa tehdä juuri tehtyjä päätöksiä, ne ovat puhtaita arvovalintoja. Ja kaikki puheet 'kaiken maailman dosenteista' ovat vain puhetta, joilla halutaan viedä uskottavuutta faktoilta, rationaaliselta pohdinnalta ja viedä pois huomiota siltä, että päätöksiä tehdään ideologisin perustein, eikä todellakaan järkiperustein (vaikka järkipuheina niitä meille halutaan myydä). Kaikki nuo puheet 'pakosta' ja 'visiosta' ovat pelkkää valkopesua ja kaikki puheet räjähtävistä lepakoista lähtien ja uhriutumiset ilkeästä mediasta ovat vain huomion kiinnittämistä epäoleelliseen.

Olisitteko muuten ikinä uskoneet, että vuosi 2016 päättyy vapaan tiedonvälityksen mallimaassa Suomessa näin murheellisesti? Kaksi YLE:n toimittajaa eroaa protestina poliittisen ohjauksen ja sananvapauden vuoksi. Minä en olisi uskonut.

Tämä ei ole mikään pikkuinen likapyykki, joka käsitellään työpaikan aamupalaverissa. Tämä on oikeasti skandaali. Suomen hallitus on skandaali. Absurdi, irvokas, lyhytnäköinen, faktakriittinen, omahyväinen. Siinä se, lyhyesti kerrottuna SOS:in touhu.

Sanoinko muuten jo, että paska hallitus?

 

 

Image may contain: 5 people, text