Julkinen tila ja Ruskeapaitojen marssi #SoO

 

Mitä yhteistä on Suomen Sisulla sekä Soldiers of Odineilla? Siis sen lisäksi, että he ovat huolissaan Suomen pilaantumisesta ja suomalaisen kulttuurin uhanalaisuudesta?

No, pohditaan tämän viikonlopun valossa hieman tarkemmin tätä kysymystä. Ensin vieraillaan Seinäjoella, jossa Suomen Sisu järjesti tilaisuuden, jossa puhuttiin ja jaettiin ilmaisia ämpäreitä:

-"Paikalla pidettyjen puheiden äänenpainoissa keskityttiin lähinnä vastustamaan maahanmuuttoa. Yhtä kielteisesti puhujat tuntuivat suhtautuvan myös suomalaiseen mediaan."-

Aiheiden valinnat eivät yllätä, sillä valkoisesta vallankumouksesta Suomen Sisu on jo pidempään puhunut. Ja media on luonnollisesti inha vihollinen, kun se kertoo totuuden heistä. Sehän harmittaa myös Suomen Sisun omaa puoluetta Perussuomalaisia, jotka haluaisivat YLE:n laitettavan poliittiseen ohjaukseen, joka varmistaisi Suomen Sisun vihdoin määrittävän YLE:n ohjelmien sisällöt vapaiksi homosaatiosta ja kaiken maailman fillarikommunismista.

Suomen Sisu uskotteli joskus olevansa suomalaisuuden asialla ja suomalaisuuden puolella, mutta heidän puheensa viime vuosina ovat lähinnä typistyneet rasistiseksi mölyksi sekä perussuomalaisen maahanmuuttopolitiikan määrittelyksi.

Positiivista tässä on se, että Suomen Sisu ei kiinnosta ihmisiä:

 (Kuva: Timo Ylimäki)

Ei ihmisiä kiinnosta Suomen Sisu, vaikka ämpäreitä jakoivat. Eivät he ole Kansan ääni. He ovat vain ääni ja möly. Mutta ämpäreitä jakoivat. Kansaa ei edes kiinnosta noiden todellisuuskriitikoiden jakamat ämpärit. Minä hymyilen.

Ja mitä tekee Soldiers of Odin? No, alunperin he julistivat valvovansa Suomen kaduilla rikollisuutta ja erityisesti maahanmuuttajien rikollisuutta. Mutta ajatus on muuttunut ja narratiivissa on havaittavissa selkeä ja odotettu muutos. Sillä eivät odinistit ole missään vaiheessa edes olleet huolissaan maahanmuuttajien rikollisuudesta, vaan rikollisuudelta suojelun tarkoitus oli olla sumuverho poliittisille ambitioille. Tässä on kyse maailman vanhimmasta bluffista, jota on harrastanut esimerkiksi Kreikassa Kultainen aamunkoitto ja Suomessa SVL.

Esimerkiksi suomalainen natsijoukkio SVL on hyväntekeväisyydellääm pyrkinyt kiillottamaan kuvaansa sekä siten 'oikeuttamaan' kansallissosialismiaan:

-"Julkisuuskuvaansa SVL:n johto hioo huolella. Marraskuussa 2012 foorumilla käytiin keskustelu siitä, millaista hyväntekeväisyyttä SVL:n pitäisi tehdä, jotta liike herättäisi myönteisiä mielikuvia.

Liikkeen hyväntekeväisyystyö on brändätty: sitä kutsutaan nimellä Suomalaisapu. Liikkeen verkkosivuilla on valokuvia kissan- ja koiranruokalaatikoista, jotka SVL kertoo toimittaneensa turkulaiselle eläinsuojeluyhdistykselle.

"Tavarakeräyksiä voi järjestää esim. lastensairaalaan tai heimokansoille rajan taakse. Vanhainkoteihin pääsee varmasti auttelemaan ja juttelemaan vanhusten kanssa", Janne Ahokas kirjoitti marraskuussa 2012.

Paavo Laitinen vastasi pitävänsä ideasta: "Esimerkiksi vanhus, vammautunut tai muutoin yhteiskunnan rajalla pyörivä ihminen saa paljon irti juttuseurasta, ja varmasti myös aktivistin takaraivossa tuntuu hyvältä (tällaisten temppujen julkisuuskuvan kiillotuksen vaikutuksista puhumattakaan)."

Hän kuitenkin lisäsi, ettei SVL saa hyväntekeväisyydessä sortua sääliin: "Ei tässä mitään humanisteja kuitenkaan olla, hah!""-

Puheet rikollisuudesta ja sen torjumisesta ovat vastaavasti Soldiers of Odinien pyrkimys ironisesti harrastaa 'valkopesua', jotta oma toiminta näyttäytyisi sellaisena kuin se oikeasti on: se on poliittista mainoskampanjaa julkisessa tilassa. Kun odinistien päätemppeliritari herra Ranta on SVL:n jäsen, ei ole yllätys, mistä hän propagandaoppinsa on hakenut: suoraan SVL:n omista ohjeista.

Tämä näkyy myös siinä, miten YLE:n julkaisemissa Facebook-viesteissä korostetaan odinistien julkisuuskuvan pitämistä siistinä ja kauniina, sellaisena isänmaallisena ja hyvää tarkoittavana. Ja tämä on juuri se syy, miksi noissa viesteissä suositellaan katupartioihin tunnuksettomia 'sotureita', jotka sitten voisivat tarvittaessa pahoinpidellä vastaan tulevia 'vasemmalle nojaavia' sekä 'tummanahkaisia' ihmisiä. 

Miettikää, miten Odinin urpot juuri kertoivat, miten jokaista edes hieman 'vasemmalle kallellaan' olevaa ihmistä pitää lyödä turpaan, niin heidän vierailunsa Vasemmistoliiton puoluekokouksessa osoittaa sen, että eivät odinistit ole katuja rikollisten takia partioimassa, vaan he ovat väkivaltapuheidensa kanssa tosissaan: ei heitä maahanmuuttajat kiinnosta saati rikollisuus, vaan loppujen lopuksi heitä kiinnostaa vain tämän Kansan hiljentäminen sekä Kansan harvennus. Ja erityisesti 'vasemmalle' kallellaan olevan kansan harvennus (joka tarkoittaa käytännössä jokaista, joka on heidän kanssaan eri mieltä).

Tuo vierailu Vasemmistoliiton kokouksessa oli selvä viesti siitä, että 'poikas valveil on' ja nyrkkiä olisi tarjolla:

-"SILMINNÄKIJÖIDEN mukaan kahden jälkeen iltapäivällä vasemmistoliiton puoluekokouspaikkana toimivan Oulun kaupunginteatterin edustalla järjestettyyn marssiin osallistui kahdeksan henkilöä ja saksanpaimenkoira. Osa osallistujista oli pukeutunut Soldiers of Odin -järjestön tunnuksiin.

Paikalla olleiden mukaan marssijat olivat kutsuneet kokouksen osallistujia maanpettureiksi. Marssijat olivat myös kuvanneet kokousvieraita ja kokouksen työntekijöitä marssinsa aikana."-

Ei tuollainen marssi ole mitään katupartiointia. Tuo on mielenilmaisua ja voiman osoitusta. Tuo junttimachoilua, jossa haisee halu pelotella ja uhalla hiljentää. Tuo poliittista viestintää suoraan 30- luvulta ja Ruskeapaitojen aapisesta. Tästä on Odinien 'partioinnissa' kyse: viestin välittämisestä. Viesti on hyvin yksinkertainen: äärioikiestolle epämieluisaksi koettavia poliittisia vastustajia pyritään hiljentämään väkivallan uhalla. Pelko on odinistien politiikka. Ja tässä on myös vastaus alun kysymykseeni:"Mitä yhteistä on Suomen Sisulla sekä Soldiers of Odineilla?'. Vastaus on: pelko.

Eikä tuo pelon politiikka ole mitään suomalaista, isänmaallista politiikkaa, vaan sen on lainattu suoraan eurooppalaiselta äärioikeistolta. Kun Olli Immonen puhuu julkisesti 'Fortress Europe' tunnusten alla, luulisi jokaisen jo käsittävän, miten tämä oikeistolainen, rasismiin tukeutuva populistinen hulluus on osa perussuomalaista politiikkaa:

 

'Fortress Europe' on eurooppalainen yhteenliittymä, joka toimii PEGIDA:n antaman määritelmän mukaan Euroopan puolesta, monikulttuurisuutta, poliittista islamia ja 'islamisaatiota' vastaan. Kyse on siis  ihan perinteisestä rasistisesta, vainoharhaisesta pelkojurnutuksesta eurooppalaisella klangilla.

Pelko on halpaa ja pelko on helppoa politiikkaa. Ja tämän politiikan dynamiikka on yksinkertainen: toinen joukko lietsoo pelkoa vierasta kohtaan, niin toinen luon pelkoa sisäisesti. Pelon lietsonta, jossa ratkaisumallit ovat rajojen sulkeminen, ihmisten etninen erottelu sekä väkivallan uhka, on alhaista tunteisiin vetoavaa epärationaalista politiikkaa. Mutta tästä pelon alhaisesta kombinaatiosta elävät nämä kummatkin pelkojansa tuputtavat kyyniset mulkut ja heillä on Suomen Sisun toimesta hallituspuolue Perussuomalaiset tukenaan.

Siihen on siis syynsä, miksi Olli Immonen, Laura Huhtasaari ja viime aikoina myös Mika Raatikainen Perussuomalaisista puolustavat näiden ryhmien harjoittamaa vihan politiikkaa: nämä tekevät perussuomalaisten likaisen työn ja luovat julkiseen tilaan juuri kaivattua kuvastoa. Odinit sekä Suomen Sisu ovat perussuomalaisessa suojeluksessa ja heitä hellitään ja harjataan pörröisiksi tuon hallituspuolueen toimesta. Elämme outoja aikoja, todellakin.

Joko te alatte ymmärtämään näiden vihaa lietsovien poliitikkojen toimintamekanismin? He hyväksyvät vihan sekä pelon politiikan, puhuvat sananvapaudesta ja huutavat 'miksi palavista busseista ei puhuta tarpeeksi' -  ja sitten hyödylliset idiootit tekevät likaisen työn ja pyrkivät muokkaamaan ilmapiiriä sekä luomaan tarinoita ja kuvastoa propagandaa varten. Kun poliitikot hymistelevät ja ohipuhuvat tarkoituksella neutraloiden väkivallan kasvavan uhan, ei ole ihme, miten hybris kasvaa ja alkavat puheet 'fillarikommunisteista' sekä 'vasemmalle kallellaan' olevien turpiin vetämisestä. Tästä on kyse ja tämä koko uhan tunteen kasvu lähtee Timo Soinista asti, sillä ulkoministeri omilla puheillaan luo oikeutuksen ilmapiiriä pelolle ja poliittisen väkivallan uhalle. Ja tämä kaikki tarkoituksella, sillä Soini tietää kyllä, miten primitiivinen kaivetaan ihmisestä esiin. Tämä itse itseään ylläpitävä ja itseään voimistava yhtälö, jonka lopputulokset historiassa kaikki tuntevat.

Ja kun jotain tapahtuu, ovat hyödylliset idiootit yksin ja poliitikot pesevät kätensä, sillä Laura Huhtasaaren sanoin, hän lietsoo vihaa vain rauhanomaisesti. Hyödylliset idiootit odinistien saati Suomen Sisun riveistä eivät päädy ristille juhlittuna sankarina Pilatuksen edustaman tarinan mukaisesti. Hyödyllinen idiootti päätyy pilaaman elämänsä. Ikävä kyllä.

Ongelmana meillä Suomessa tuntuu olevan, että mielenosoitus- ja sananvapausoikeutta tulkitaan liian väljästi: julkisessa tilassa saat puhua aivan mitä sattuu ilman kenenkään oikeutta sanoa mitään vastaan, edes osoittaa mieltään (sillä pieninkin erimielisyyden ele julkisessa tilassa johtaa tilasta poistamiseen, kuten muistatte Kai Sadinmaan sekä pellemielenosoituksen tapauksessa). Ja oikeistolaisen politiikan vihantuojat käyttävät sitä hyväkseen. Ja miksi eivät käyttäisi, kun se heille kerta sallitaan ja ojennetaan tarjottimella.

Minusta tätä julkisen tilan haltuun ottamista tulisi pohtia hieman tarkemmin. Julkinen tila ei voi olla vapaa vihan ja pelon lietsonnalle. Julkinen tila ei voi olla paikka, josta ihmisiä poistetaan siksi, että Ruskeapaidat voivat loukkaantua ja lyödä turpaan. Julkinen tila ei voi olla koulukiusaajan omaisuutta.

Julkinen tila on meidän. Ihmisten. Milloin me saamme sen takaisin?