Kun viha ja valhe voittivat #DonaldTrump

 

USA:n presidentinvaalit on käyty. Ja voittaja(t) on julistettu:

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/14938218_741735319333949_3549257160488596604_n.jpg?oh=a000a8152ddbdea4e050bdac4ebc5a17&oe=589930E2Tänään 9.11.2016, kansainvälisenä fasismin ja antisemitismin vastaisena päivänä, maailman ainoan supervallan johtajaksi valitaan yltiönationalistinen naistenvihaaja, jonka poliittinen ohjelma koostuu lähinnä väkivallan lietsomisesta, vammaisten solvaamisesta, rasismista, islamofobiasta ja yleisestä vihaölinästä.

Voineen sanoa, että maailmalla nousussa ovat juuri nyt:
1. Nationalismi.
2. Oma napa.
3. Putin.
4. Halu vetää kännit.

Laskussa ovat:
1. Järki.
2. Sivistys.

Mitäköhän maailmalla tapahtuu seuraavaksi? Ranskan vaaleissa rasisti Le Pen valitaan voittajaksi? Brexit astuu voimaan ja Britannia eristyy muusta Euroopasta? Erdogan ottaa ISIS:in roolin ja rakentaa todellisen kalifaatin? Putin julistautuu Keisariksi ja haluaa takaisin Keisarin aikaiset rajat? Teuvo Hakkarainen valitaan seuraavaksi Suomen presidentiksi? Sebastian Tynkkysestä tulee pääministeri? Seppo Lehto ja Terhi Kiemunki julistetaan marttyyreiksi ja heidän puheensa kanonisoidaan? 

Tänään vaikuttaa hyvin vahvasti siltä, että politiikka, joka perustuu logiikkaan, järkeen sekä moraaliin, eivät selkeästi enää pärjää bluffille ja itsekkyyden identiteettipolitiikalle ja vanha politiikka on tullut tiensä päähän. Jytky, Brexit ja Trump, täytyykö sanoa enempää?

Jokin on tässä maailmassa vakavasti pielessä, jos paskapuheesta, misogyniasta, rasismista ja ihmisten erottelusta vuohiin ja lampaisiin palkitaan vaalivoitoilla.

USA:n vaalit voitti mies, joka on globaalin markkinatalouden vastustaja ja joka sanoi tuovansa työpaikat takaisin halpatyömaista, jotta Amerikasta tulisi jälleen suuri. En voi olla pohtimatta, että miten herra Trump aikoo tuoda esim. Applen tuotannon takaisin maahan, jossa perusduunista ei makseta juurikaan palkkaa (kuten ei makseta sen työn nykyisessä kohteessakaan)? Kun palkkaa ei voida USA:ssa juurikaan enää pudottaa, tuo tavoite vaatinee ihmisten menemistä töihin ilman palkkaa vain siksi, että Trump halusi tehdä Amerikasta jälleen suuren. Ymmärrän toki, että tämä on myös se tapa, jolla Suomen nykyinen hallitus on ajatellut saada työttömyyden kuriin Suomessa, mutta mitään järkeä ei tuossa tavassa ole. Ei tarvinne kertoa, miksi näin on.

Herra Trumpin valinta on pelottavaa ja perverssiä monesta syystä. Miettikää hetki: muslimien, latinoiden, seksuaalivähemmistöjen kansalaisoikeudet, mihin ne päätyvät Trumpin ansiosta? Mitä käy ihan tavalliselle ihmiselle, kun Trump antaa luvan solvata vammaisia, kouria naisia ja solvata kaikkea ja kutsua meksikolaisia lähinnä raiskaajiksi? Miten vähemmistöt oikeasti voivat elää tuossa lanseeratussa vihan ilmapiirissä? Miettikää, miten käy nykyisen presidentin luomalle terveydenhuolto-ohjelmalle?  Miettikää, miten käy Syyrian sodassa, jonka Trump sanoi hoitavansa? Miten käy ilmastomuutoksen torjunnalle? Miten käy USA:n kurjistuville kaupungeille, jotka uskoivat saavansa vanhat työnsä takaisin, eikä niin tule oikeasti käymään? Minusta noissa tulevaisuuden pettyneissä äänestäjissä asuu USA:n väkivallan ja todellisen muutoksen siemen, sillä Trump lupasi kaiken ja tiedätte kyllä, miten populistin lupauksille käy? Se muutos, jonka pettyneet mahtivalkoiset tulevat mahdollisesti tekemään, ei tulisi olemaan kaunis muutos. Trump on ottanut nationalismin kyyn syliinsä ja minua se kauhistuttaa.

Lisäksi emme voi ummistaa silmiämme siltä, miten herra Trump puhui, miten muslimit eivät sopeudu mihinkään, miten naisia voi kouria, miten hän rakentaa muurin Meksikon rajalle, niin ei tarvitse olla nero ymmärtääkseen rasismin sekä junttimachon nationalismin kombinaation olleen Trumpin voiton taustalla. Herra Trump kannattajineen olivat kiinnostuneet nationalismin gloriasta ja Syvän Joen retoriikasta, jossa realistisilla lupauksilla ei ollut mitään tekemistä. Trumpin voitto on rasismin, isänmaallisuuden, konservatismin, islamofobian ja ksenofobian voitto, jossa tavoitteena on patriarkaalinen, arvoiltaan perinteinen, etnisesti mahtivalkoinen valtio, joka päättää kaikesta itse ja joka tekee juuri kuin itseään huvittaa. Ja tämä meidän on ymmärrettävä ja hyväksyttävä: Trumpin ja nationalismin typerryttävässä tarinassa totuus oli ensimmäinen asia, joka kärsi ja tilalle tulivat vihjailut, puolitotuudet, valheet, identiteetin luonti ja populismi. Kyllä: paras tarina voitti, faktoista viis!

Sama kaiku on askelten meillä Suomessakin. Meillä ovat perussuomalaiset, äänestäjille valehteleminen, takin jatkuva kääntö, linjattomuus, ihmisten kusetus, rasismi ja isänmaallisuuden tympeä eetos. Oikeisto on kaikkialla oivaltanut, miten oikeuttaa ja vahvistaa omaa rasismiaan ja käyttää sitä oman suosionsa polttoaineena. Näille Syvän Joen uudelleen syntyneille Exit Only- miehille edes kurjuus ei ole kurjaa, vaan se on elinehto, sillä he synnyttävät vihansa ja epäluulonsa tarkoituksella, taloudellisen kurjuuden motivoimasta ja oikeuttamasta muukalaisvihastaan, jossa 'vieraan' aiheuttaman näennäisen uhan torjunta on oleellinen osa isänmaallisen oman napansa puolustamisen orgiaa. Tästä on kyse. Pelosta, veren kaipuusta, omahyväisyydestä. Juuri niistä arvoista, joita nationalismin eltaannuttama Eurooppakin juuri nyt rakastaa.

Nyt meille ollaan nyt tarjoamassa maailmaa, jossa suurmaiden johdossa olisivat henkilöt Putin, Trump, Le Pen ja Erdogan ja jossa Iso-Britannia olisi irtisanoutunut Euroopasta. Tämä olisi maailma, josta ei olisi enää paluuta sivilisaatioksi. Jos tämä konservatismin omahyväinen nationalismi jatkaisi voittokulkuaan koko Euroopassa, seuraavaksi me voisimmekin sitten palata kaikki omiin, isänmaallisiin lokeroihimme ja aloittaa uuden maailmansodan. Nationalismi on jo kaksi sellaista aloittanut, joten ei kahta ilman kolmatta.

Onneksi meillä suomalaisilla on edelleen valtaisa määrä asioita, joita me voimme tehdä ja joihin me voimme vaikuttaa. Me voimme aktiivisesti edelleen ylläpitää yhteiskuntaa, jota voi kutsua hyvinvointiyhteiskunnaksi. Me voimme edelleen pyrkiä pitämään huolta vähäosaisista, vanhuksista, eläkeläisistä, oikeudenmukaisuudesta, tasa-arvosta, perusoikeuksista, ilmastomuutoksen torjunnasta. Me voimme yksinkertaisesti edelleen pitää hyvää huolta toisistamme, eikä sitä vie meiltä kukaan pois. Ikinä.

Me näemme nyt, että EU, eikä USA kumpikaan ole onnistunut vielä luomaan sellaista pysyvää järjestelmää, joka takaisi rauhan. Meillä on työtä tehtävänä ja se työ pitää tehdä ja meidän itsemme pitää tehdä se työ. Me suomalaiset voimme edelleen näyttää koko muulle maailmalle, että meidän tapamme toimii ja meidän tavallamme maailmasta voi tulla parempi paikka.  Sillä uskokaa tai älkää, Jytkyn takapakista huolimatta Suomi on edelleen yksi maailman onnistuneimmista valtioista. Silti meidän hyvien ihmisten on pohdittava, mikä on meilläkin mennyt pieleen, tehtävä korjausliike ja alettava hommiin. Yhdessä.

Jotta juuri nyt Trumpin kasvot omaava vihan ja valheen nationalismi ei tulisi ja veisi meitä perikatoon. Ei nyt, ei enää ikinä.