Me emme saa nukahtaa #Trump

 

-“Meidän ääni kuuluu vihdoin ja meidät on pakko ottaa tosissaan.“-

Tämä on lause, johon olen törmännyt kaikkialla Donald Trumpin vaalivoiton jälkeen. Viesti on yksinkertainen: paskapuhe on otettava tosissaan, sillä aiemmin ei niin ole tehty. Trumpia äänestäneitä ei siis ole pelkästään jätetty kuuntelematta, vaan heidän pillinsä mukaan ei ole toimittu.

Tämä on oleellista. Ei riitä pelkkä kuuntelu, vaan vaade on totella. Tämä vaade totella näkyy yksinkertaisesti puheina tässä Trumpin valinnan jälkimainingeissa siitä, miten sananvapaus ja esimerkiksi median vapaus onkin yhtäkkiä huono asia. Ei saa puhua vapaasti, sillä oman uhonsa typerryttämät ihmiset uskovat, että heidän ei enää tarvitse noudattaa sääntöjä, vaan että he voivat määritellä ne uusiksi:

Tämän populistisen eskapismin taustalla on vaade ehdottomasta poliittisesta korrektiudesta. Nämä ihmiset eivät halua pelkästään vaatia yksinoikeutta asioihin, joista puhutaan ja mitä tehdään, he haluavat myös määritellä, miten asioista puhutaan.

Minä en ymmärrä yhtä asiaa: me tavalliset ihmiset kyllä kuulemme ja kuuntelemme tuota puhetta. Emmehän me muuten sille voisi nauraa. Mutta sitä en tajua, miksi se pitäisi ottaa tosissaan (muuten kuin diagnoosin lähdeaineistona)?

On helppo sanoa, että tässä trumpilaisessa, uudessa ja uljaassa  maailmassa nousussa ovat seuraavat asiat:

·       Misogynia.

·       Rasismi.

·       Homofobia.

·       Islaminho.

·       Ilmastodenialismi.

·       Muurien rakentaminen.

·       Protektionismi ja oma napa.

·       Israelin siirtokunnat Palestiinassa.

·       Tunne ja fiilis.

·       Pelko siitä, että ulkomaalainen tulee ja vie työt.

·       Pelko siitä, että ulkomaalainen tulee, eikä tee töitä.

Laskussa puolestaan ovat ainakin:

1.     Tasa-arvo kaikilla mahdollisilla tasoilla.

2.     Terveydenhuolto.

3.     Järki.

4.     Tosiasiat.

On jokseenkin surullista todeta, että Trumpin vaalivoitto vain vahvistaa suomalaistenkin junttifasistien itsetuntoa, kuten se tulee tekemään ympäri Eurooppaa. Trumpin vaalivoitto omalta osaltaan legitimoi rasismia, misogyniaa ja  oikeistolaista oman navan tuijottamisen politiikkaa. Trumpin vaalivoitto vahvisti myös Brexitin esille nostamaa trendiä: halua 'ottaa maa takaisin' ja halua laittaa rajat kiinni (ja uskotella näin tehtävän jotain suurta).

Trumpin voitossa, kuten Brexitissä, kyse oli valkoisen hegemonian puolustusreaktiosta. Kummassakaan ei ollut kyse vihasta eliittiä kohtaan saati myyttisestä luokkien taistelusta:

·      White voters, who make up 69% of the total, voted 58% for Trump and 37% for Clinton. Non-white voters, who make up 31% of the electorate, voted 74% for Clinton and 21% for Trump.

·      White men opted 63% for Trump and 31% for Clinton; white women voted 53% for Trump and 43% for Clinton.

·      Among non-college-educated whites, 67% voted for Trump – 72% of men and 62% of women.

·      Trump collected just 9% of black votes from the same age group, and 24% of Latinos. Compared with Obama four years ago, Clinton underperformed with black and Latino voters generally, winning 88% of the black vote overall, against Obama’s 93%, and 65% of the Latino vote, against Obama’s 71%.

·      Trump, meanwhile, while winning just 8% of the black vote, collected 29% of the Latino vote – two percentage points more than his 2012 predecessor, Mitt Romney.

·      Broken down by income bracket, 52% of voters earning less than $50,000 a year – who make up 36% of the electorate – voted for Clinton, and 41% for Trump.

·      But among the 64% of American voters who earn more than $50,000 a year, 49% chose Trump, and 47% Clinton.

Ei Trumpia äänestäneet köyhät ja kouluttamattomat. Ei Trumpia äänestänyt kurjistunut osa kansaa. Ei Trumpia äänestänyt eliittiä vihaava kansanosa. Trumpia äänesti erityisesti kouluja käymätön, kristitty valkoinen mies, joka haluaa Trumpin rikkaudet ja joka uskoo saavuttavansa osan Trumpin rikkaudesta antamalla äänensä hänelle. Trumpia äänesti erityisesti 'locker room'- puheeseen luottava valkoinen mies, joka äänesti itseltään sekä muilta yhteiskunnan hajalle. Trumpia äänesti erityisesti valkoinen, etuoikeutettu mies, joka pelkää muuttuvaa maailmaa, jonka pysäyttämiseen heillä on (etu)oikeus. Trumpia äänesti erityisesti valkoinen mies, joka osaa vaatia etuoikeutettuna itselleen parempaa ja jotka vilpittömästi uskovat menettäneensä jotain, kun toiset ovat saaneet tai saamassa saman kuin he. Nuo Trumpia äänestäneet valkoiset miehet halusivat sanoa, että kansa puhui. He haluavat sanoa noin, sillä he todella uskovat olevansa kansa. Heille valkoinen mies ON kansa.

Trumpin voitto oli rasismin, seksismin ja vihaan perustuvan erottelun voitto. Trumpin voitto on oikeistolaisen ankean nationalismin voitto ja sääntöjä rikkovan politiikan kunniaton onnistuminen, joka vain voimaannuttaa mahtivalkoista, miesten ylivaltaa ajavaa mölisevää ihmisjoukkoa. Trumpin voitto on osoitus siitä, että naiselle säännöt ovat edelleen erilaiset kuin miehelle. Trumpin voitto alleviivaa, että mies voi puhua törkyä vammaisista, muslimeista, meksikolaisista ja pillun kähminnästä ja se palkitaan presidenttiydellä, mutta miettikää, jos Hillary Clinton olisi puhunut samalla retoriikalla, niin hän olisi ollut entinen ehdokas. Jos haette kotoista verrokkia, niin miettikää Tarja Halosta puhumassa 'kyrvästä' ja siitä, miten 'on tottunut pitämään mailaa kädessään juuri silloin, kun huvittaa'.

Pitäisikö meidän tavallisten ihmisten myös muuttaa tapojamme? Vastaako nykyinen politiikka niihin haasteisiin, joihin nationalismi antaa helppoja, yksinkertaisia vastauksia?

Miksi me olemme sallimassa sen, että ainoat vastaukset nykyiselle politiikalle ovat rasismi, ympäristötuho, eskapismi, viha sekä brutaali, moraaliton kapitalismi ja mahtivalkoisen miehen puheet pillusta ja sen kähminnästä?

Miksi meidän pitäisi siettää tuota typerää valkoista miestä, jonka isänmaallisen psykoosin vuoksi maailma on ollut aiemminkin tulessa? Vuosisatojen aikana luoduista perusoikeuksista ollaan valmiita luopumaan ja niitä murennetaan ja me vain seuraamme hiljaa vieressä? Trumpin voitossa ei siis ole kyse pettymyksestä eliittiin saati luokkatarinasta. Trumpin voitossa Brexitin ohessa on kyse politiikan hiljalleen siirtymisestä kohti isänmaallista fasismia, kuritaloutta ja autoritaarisuutta.

Trump voitti rikkomalla kaikkia politiikan sääntöjä ja etuoikeutettu ja hyvinvoinnin monella tasolla läskistämä valkoinen mies nosti itsensä jalustalle kaipuussaan valkoiseen fasismiin. Valkoinen mies. Maapallon tyhmin eläin. Todistetusti. Let’s Make America Great Again.

Me emme saa nukahtaa, ihmiset. Meillä on maailma pelastettavana.

 

 

Taustamateriaalia:

1. 'White and wealthy voters gave victory to Donald Trump'

2. 'Election 2016: Exit Polls'

3. 'Globalisation is dead, and white supremacy has triumphed'

4. 'The Mythology Of Trump’s ‘Working Class’ Support'

5. 'Eurooppa, haalarit päälle ja töihin! #Brexit'

6. 'Donald Trump’s Victory Was Built on Unique Coalition of White Voters'

7. 'Trumpin voitto näpäytys tekopyhyydelle'

8. 'Democrats once represented the working class'

9. 'The architect of the most racist law in modern American history has been named to Trump's team'

10. ‘Two Days After Election, Trump Is Proving His Entire Campaign Was A Massive Con’