Me säilymme kyllä hengissä, mutta säilymmekö me ihmisinä? #Irak

 

 

(Kuva: Teija Salmi)

Kuvassa on perhe.

Kuvassa on isä, lapsia ja äiti.

Kuvassa on sotilaita ja ase.

Ja aseella on ammuttu.

Kuvassa perheen isä on keskellä polvillaan.

Kuvassa ammutaan ihminen.

Perheen isää ei enää ole.

Tämän kuvan on piirtänyt 10- vuotias tyttö.

Ei pienten tyttöjen pitäisi osata piirtää kuvaa omasta isästään, joka surmataan hänen silmiensä alla.

Kuvan piirtänyt tyttö on nyt Suomessa. Kuvan piirtänyt tyttö on turvapaikanhakija Irakista, maasta, joka Suomen mukaan on nyt täysin turvallinen:

-"Maahanmuuttoviraston mukaan Afganistaniin, Irakiin ja Somaliaan voi tällä hetkellä palata kaikille alueille ilman, että siellä esiintyvät aseelliset selkkaukset sinänsä aiheuttavat vaaraa henkilölle, hänen pelkän läsnäolonsa takia."-

Irak on maa, jossa ei ole turvallista. Kenellekään. Ei edes irakilaisille, vaikka meillä Suomessa väitetään jotain ihan muuta.

Turistien, meidän länsimaalaisten, ei silti Irakiin tule mennä. Niin meille sanotaan. On kuulemma liian vaarallista. Meidän kuolema on pahempi kuin irakilaisen kuolema. Kun pommi räjähtää, ei irakilainen ole vaarassa, me olemme. Ja ihmisen arvon piti olla saman meillä kaikilla.

Miettikää, miten etuoikeutettuja olemmekaan: me voimme sanoa irakilaisille, että te voitte mennä kotiinne kuolemaan, mutta me emme voi kylään tulla, sillä emme halua itse kuolla. Mikäs meillä on täällä ollessa: rauhaa, hyvinvointia, turvallista, puhdasta ja vapaus valita, että emme auta. Vapaus sanoa, että turvaa hakeneen henki ei ole meille tärkeä, sillä meitä pelottaa vieras ihminen. Ja siksi me lähetämme ihmisiä takaisin kuolemaan. Ihan tuosta vaan.

Ensin, viime syksynä, me kiristimme turvapaikkakriteereitä, jotta saimme ihmisiltä halun edes hakea turvapaikkaa Suomesta:

Nyt, toukokuussa vuo nna 2016 me kiristämme kriteereitä vielä lisää, jotta osa saataisiin pakotettua pois Suomesta:

-"Lakimuutos ei vaikuta jo myönnettyjen oleskelulupien voimassaoloon, mutta jatko-oleskelulupaa ei voi enää saada humanitaarisen suojelun perusteella. Kun aiemmin humanitaarisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneen lupa umpeutuu, hänen pitää joko poistua maasta tai hakea uutta lupaa jollakin toisella perusteella."-

Viesti on selvä: vain henkilökohtainen vaino riittää turvapaikan kriteeriksi, sota ja terrori eivät. Ja perussuomalaiset juhlivat ja uskottelevat itselleen, että heidän määrittelemillä asioillaan on ollut merkitystä ihmisvirran tyrehtymisessä:

-"Konkreettinen esimerkki suunnanmuutoksesta on joulukuussa laadittu hallituksen turvapaikkapoliittinen toimenpideohjelma. Se toteuttaa käytännössä kaikki ne toimenpiteet, joita olemme aikaisemmin vaatineet. Perheenyhdistämisen edellytykset tiukentuvat, humanitaarisen suojelun mahdollisuus poistuu ja turvapaikan saaneiden sosiaaliturvasta on tulossa vastikkeellista, Eerola luetteli."-

Mutta graafista näemme, mikä oikeasti vaikuttaa. Turvapaikkakriteerit. Se kertoo meille, että Eerolan puheet ovat höttöpalloa, kiusantekoa, pelkkää silmälumetta. Mutta tuossa puheessa asuu ilkeys ja halu kiusata jo entuudestaan kurjemmassa asemassa olevia. Perussuomalaiset jopa sanovat, että turvapaikan saaneen ihmisen perheiden yhdistäminen ovat 'löyhää perheenyhdistämispolitiikkaa'. He todella vihaavat ihmisiä. 

On oikeasti perverssiä, että tietoisena siitä, että ihmiset eivät hakeudu tänne tukien vuoksi, vaan rauhan sekä erilaisten kriteereiden vuoksi, niin silti halutaan vaikeuttaa niiden elämää, jotka kaikesta huolimatta sitä apua ja turvaa täältä Suomesta tulevat hakemaan. Kun ainoa todellinen 'vetovoimatekijä' ovat turvapaikkakriteerit, jonka tyhmempikin näkee yo. graafista, niin on paljastavaa, miten paljon silti puhutaan sosiaaliturvasta ja perheenyhdistämisestä: eivät nuo vain tajua, mistä puhuvat. Tuo puheiden ilkeys on vain rasististen populistien pyrkimys luoda illuusiota siitä, että he ovat tilanteen tasalla. 

Minua pohdituttaa, että me itse kyllä säilymme hengissä, mutta säilymmekö me ihmisinä?

-"Vähintään 15% Irakin maaperästä on edelleen Isiksen hallussa samanaikaisesti Isis on säilyttänyt isku- ja yllätyskykynsä kaikkialla Irakissa. YK:n tilastojen mukaan Irakissa on 3.4 miljoonaa sisäistä pakolaista, ja humanitaarinen kriisi näiden ja muiden osalta on kasvamassa.

Tilanne poliittisesti ja taloudellisesti riistäytymässä käsistä, sillä valtiovarainministeriö on uhannut maksaa julkiselle sektorille vain puoli palkkaa ensi kuussa. Tulin eilen Irakista (etelässä) ja koko aikana kun olin siellä niin Bagdadissa räjähteli."- (Hussein Al-Taee)

Irak ei ole turvallinen maa. Irakissa kuoli vuosina 2014 ja 2015 kumpanakin sellaiset 20.000 siviiliä ja tämän vuoden lukeman on jo yli 5.000. Vuoden 2003 jälkeen siviilejä on tainnut kuolla Irakissa sellaiset 170.000. Että noin turvallinen maa. On siis täysin perusteltua kyseenalaistaa Migrin:n päätös siitä, että Irak olisi alueena niin turvallinen, ettei toissijaista suojelua alueella olevan uhan takia myönnettäisi. Hankalaksi asian toki tekee se, että Suomi taisi olla viimeinen maa Euroopassa, joka myönsi turvapaikan irakilaisille toissijaisen kriteeristön perusteella ja se johti viime syksynä muun muassa siihen, että erityisesti Belgian kiristettyä omia kriteereitään, sieltä suunnasta tuli irakilaisia tänne. Irakilaisten tulo hiljeni sitten Suomeenkin välittömästi jo tuolloin syksyllä, kun Suomikin kiristi kriteereitään muuta Eurooppaa vastaaviksi (ja tämä kaikki on helposti todennettavissa yo. graafista).

Ja kaikesta huolimatta osa meistä juhlii, kun lähetämme ihmisiä kuolemaan sinne. Maahan, jossa ISIS ryöstää naisia. Maahan, jossa kuolee tuhansia ja taas tuhansia tavallisia ihmisiä vuosittain väkivaltaisesti. Ja meistä sinne voi ihmisen lähettää takaisin, vaikka hän pelkää. Ja osa meistä juhlii, kun pakolaisia hukkuu Välimerellä. Näin pahaksi me olemme itsemme päästäneet.

Aina välillä minä häpeän sinua, Suomi. Ja viime aikoina minä olen hävennyt.

 

Linkkejä:

1. 'United Nations Assistance Mission for Iraq (UNAMI).'

2. 'Fallujan siviilit jumissa taisteluiden keskellä.'

3. 'Irakista paetaan hirmutekoja.'

4. 'IRAKIN POLIITTINEN TILANNE.'

5. 'Isisillä karkeat otteet Fallujassa - asukkaat pakotetaan ihmiskilviksi.'

6. 'Situation in Fallujah "very dramatic", warns UN special envoy.'

7. 'Fragile State Index.'