Menkää töihin, työttömät! #TyöväenSuomi

 

-"...työttömällä olisi joka kolmas kuukausi haastattelu työvoimahallinnon edustajan kanssa. Keskustelussa käytäisiin läpi, onko työtön ollut aktiivinen kuluneen kolmen kuukauden aikana.

Aktiivisuudella tarkoitetaan sitä, että työtön on tehnyt töitä vähintään viiden päivän ajan kuluneen kolmen kuukauden aikana."-

Näin kirjoittaa meille Verkkouutiset.

Tämä on hieman hämmentävä uutinen. Siinä ei nimittäin ole mitään järkeä. Kun ajattelee, miten avoimia työpaikkoja on juuri nyt sellaiset vajaat 20.000 koko Suomessa ja työttömiä vajaa 350.000.

Yhtälö on outo. Ilmeisesti niitä työpaikkoja tulee sieltä kuuluisasta taikaseinästä. Sieltä samasta seinästä, josta sama hallitus saa tuotettua rahaa yritysten verohelpotuksiin, Talvivaaraan, Panaman tileille, autoilun verohelpotuksiin sekä tietenkin myös siihen byrokratiaan, jota esitetyn kaltaiset toimenpiteet vain tulisivat lisäämään. Toki ehdotuksen tarkkaa muotoa emme vielä tunne ja saattaa olla, että juuri noita työttömiä palkattaisiin tekemään 9€:n päiväpalkalla noita 'työvoimahallinnon haastatteluita'. Olisihan tuo nyt miltei nerokas tapa 'työllistää' työttömiä laittaa heidät haastattelemaan toinen toisiaan. 

Ja kyllähän tuo idea 'viiden päivän duunista' voisi jopa toimia, jos siihen mukaan otettaisiin kaikille työnantajille velvoite verojen kiristymisen uhalla ottaa jokainen yritykseen viideksi päiväksi töihin ilmoittautuva työnhakija töihin. Kuka tahansa, mihin tahansa, viideksi päiväksi, täydellä palkalla. Luonnollisesti.

Ai tämä ei käy vai? Se keppi toimii vain työttömiin? Ne työttömät ovat 'laiskoja paskoja, jotka vaativat motivointia, työnantajat uhreja?'. Ne 'talkoot' ovat vain yhteen suuntaan?

Vaikuttaa siltä, että nykyinen hallitus uskoo, että kelvolliset työpaikat lisääntyvät, kun ihmisten tuet pienenevät. Se mitä oikeasti tapahtuu tukien pienenemisen seurauksena, on se, mitä on tapahtunut esimerkiksi USA:ssa. Siellä minimpalkkakin on niin pieni, että työpaikkoja pitää olla useita, jotta edes jonkinlainen elintaso on mahdollinen.

Hallitus tuntuu myös olevan autuaan tietämätön siitä, että jos ihmiset menevät töihin pienemmällä palkalla, niin taloudessa kierrossa olevan rahan määrä ei välttämättä kasva. Ja jos taloudessa olevan rahan määrä ei kasva, ei talouskaan oikeasti kasva. Työllisyys voi siis  nousta ilman talouden nousua, mutta tavalla, jossa ei ole mitään järkeä. Tämä on periaatteessa hyvin yksinkertaista: palkkojen alennus ei auta talouden yleiseen tilanteeseen , sillä kuka ne tuotteet ja palvelut sitten ostaa? Hallituksen toimet eivät ole siis pelkästään työttömiä syyllistäviä, vaan myös yrittäjävihamielisiä, sillä erityisesti kotimaan markkinoilla operoivat yritykset eivät näistä suunnitelmista hyötyisi millään tavalla, vaan päinvastoin näillä toimilla tukahdutettaisiin kotimarkkinoita.

Ja toisaalta teollisuutemme kilpailuvaltti ei voi olla työvoimakustannukset, sillä Suomen kilpailijamaiden työvoimakustannukset ovat jo Suomen tasolla tai korkeammat. Edes verotus ei erota Suomea oleellisimmista kilpailijamaistamme. Toki, jos haluamme identifioitua itään ja vaikka Kiinaan, niin silloin me voimme toki alentaa palkkoja ja kilpailla työvoimakustannuksilla. Silloin me voisimme samalla lakkauttaa koko Valtion turhana rahareikänä sekä hyvinvoinnin länsimaisena hapatuksena. Tällöin me olisimme samassa asemassa Kiinan kanssa ja aito kilpailu tasavertaisten kilpailijoiden kanssa voisi alkaa. Minä toki identifioin itseni sekä Suomen länsimaaksi, mutta arvovalintojahan nämä ovat ja Suomen nykyisen hallituksen arvot ovat vain erilaiset kuin minun arvoni.

Kuten minua viisaampi mies sanoi: "Suomen hallitus yksinkertaisesti suunnittelee rankaisevansa kaikkia niitä työttömiä, joille on vaikeinta nyt jo työllistyä. Se on väärin ja haitallista työllistymiselle ja osallisuudella yhteiskunnassa.

Sosiaaliturvassa usein nöyryytyksen tunne on se, joka painaa ja ahdistaa ihmistä eniten. Se lamaannuttaa. Tämän byrokratian lisäämistä hallitus suunnittelee kaikille työttömille: kolmen kuukauden välein pitäisi tehdä tiliä olemisestaan. Jos on tehnyt alle viisi päivää töitä, turvasta leikataan joka kerta 3 prosenttia pois!"

Näin sanoi meille Vihreiden Ville Niinistö. Ja hän on täysin oikeassa. Tämän kaiken vuoksi en voi olla pohtimatta, mitä miettii ministeri Berner, joka lausuu näin:

Onneksi meillä on ministeri, jolla on näkemystä. Nämähän ovat kaikki juuri niitä tulevaisuuden kärkialoja, joihin jokainen suomalainen sisimmässään uskoo ja joissa tulevaisuudessa riittää yhä useammalle töitä kellon ympäri. Ministeri, näkijä, menestyksen tekijä. Ministeri Berner linjaa tulevaisuuden menestyjien uranäkymiä ja visioi Suomen nousun tekijät.

Toki listalta unohtuu, että esimerkiksi marjoja voi poimia pitkälle syksyyn vaikka taskulampun valossa sekä pulloja voi kerätä menestyksekkäästi erityisesti etelän isoissa kaupungeissa. Vanhuksia voi käydä hoitamassa sillä samalla reissulla, jossa käy ulkoistettua postia jakamassa sekä nurmikkoa leikkaamassa. Kyllä tämä onnistuu, kunhan hoitaa logistiikan arjessaan kuntoon.

Lapsiahan ei myöskään tarvitse viedä hoitoon saati kuljetella sinne harrastuksiin, kun heidät voi ottaa töihin mukaan sinne marjametsään, nurmikonleikkuuseen sekä vanhustenhoitoon. Ja pienet lapset voivat myös leikkimielisesti osallistua menestyksen tekemiseen esimerkiksi myymällä mehua sekä äiskän kutomia sukkia omassa pikku kioskissaan siinä kotikadun varrella! Lapset ovat myös kauhean näppäriä sormistaan ja he voivat pientä palkkaa vastaan siivota vaikka niitä vanhusten vessoja, he voivat helposti siivota oksennuksia vanhempiensä takseista ja he voivat pienen kokonsa puolesta helposti puhdistaa esimerkiksi viemäreitä! Köydellä vaan kiinni kainaloista ja viemäriin! Kyllä siitä perheen taskulampusta valoa sinnekin riittää! Kun kaikki osallistuu, on se parasta perheaikaa ja mitä ei hyvä vanhempi perheen vuoksi tekisi!

Ja jos joku lapsi sinne viemäriin tipahtaa, niin niitähän voi tehdä aina uusia ja se lasten tekeminen se vasta kivaa puuhaa onkin! Myös parisuhde kukoistaa näinä uusina, uljaina aikoina!

Tästä tulee vielä hyvä. Emme me tarvitse sosiaaliturvaa, me tarvitsemme innostusta! Me tarvitsemme työtä! Pitää ottaa itseään niskasta kiinni! Meidän pitää vain jokaisen työllistää itse itsemme sekä lapsemme.

Se on kuulkaas ihan itsestä kiinni. #UusiNokia #SuomiNousuun #TyöväenSuomi