Miksi emme vain polttaisi perussuomalaisia uunissa? #Ihmisarvo

 

Hämilläni luin Laura Huhtasaaren tuoretta ulostuloa liittyen maahanmuuttajien saamaan tukeen:

-“Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari sanoo, että perustuslaki on osittain aikansa elänyt. Hänen mukaansa esimerkiksi perustuslain kirjaus siitä, että ”jokaisella” on oikeus toimeentuloon, on ongelmallinen.

– Jos joku on laittomasti maassa, niin tulkitaanko heidät silloin jokaiseksi? Onko meidän perustuslaki silloin ajan tasalla, jos voi mennä toiseen maahan ja saada ilmaisen ylläpidon?

Hänen mukaansa perustuslakia voisi täydentää siten, että toimeentulo rajattaisiin koskemaan laillisesti maassa oleskelevia.”-

Eikä Laura Huhtasaari ole tässä asiassa yksin, vaan myös esimerkiksi toinen saman puolueen kansanedustaja pohti, miten häntä ’nyppii’ tuo perustuslaki:

Image may contain: 1 person, hat and text

Perussuomalaisilla on jo pitkä historia perustuslain dissaamisessa, sillä heitä niin vietävästi harmittaa, kun se estää heitä tekemästä ’järkipolitiikkaa’, ts. estää asettamasta ihmisiä eriarvoiseen asemaan ja estää esimerkiksi ampumasta turvapaikanhakijoita rajalle. Tuota ampumista ei toki onneksi tarvitse täällä tehdä, ainakaan vielä, sillä EU Suomi mukaan luettuna ulkoisti sen jo aiemmin Turkille, josta perussuomalaiset kansanedustajat olivatkin ihan innoissaan.

Suomen laki sanoo, että jokainen ihminen on oikeutettu välttämättömään tukeen ja turvaan. Sen idea on varmistaa, että meillä eivät ihmiset kuole kaduille:

19 §

Oikeus sosiaaliturvaan

Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.

Jos ihminen on maassa laittomasti, ei hän ole kuitenkaan oikeutettu koko sosiaaliturvaan, vain välttämättömään apuun:

-“Jos tarvitset viisumin tai oleskeluluvan, mutta sinulla ei ole sitä, olet Suomessa laittomasti. Turvapaikanhakijoilla on kuitenkin oikeus oleskella Suomessa vaikka heillä ei olisi viisumia tai oleskelulupaa, niin kauan kun turvapaikkahakemuksen käsittely kestää.

Vaikka olisit tullut Suomeen laillisesti, oleskelusi Suomessa voi muuttua laittomaksi esimerkiksi silloin, jos jäät maahan vaikka et ole saanut oleskelulupaa tai viisumisi tai oleskelulupasi voimassaolo on päättynyt.

Jos olet laittomasti maassa, sinulla ei ole oikeutta tehdä työtä tai opiskella oppilaitoksessa. Sinulla ei myöskään ole oikeutta sosiaaliturvaan, julkiseen terveydenhuoltoon tai vakuutuksiin. Et voi myöskään saada suomalaista henkilötunnusta, mikä vaikeuttaa asioiden hoitamista. Henkilötunnusta tarvitset esimerkiksi kun asioit virastoissa, pankeissa ja sairaaloissa.”-

Tässä on oikeastaan kyse hyvin yksinkertaisesta asiasta: Laura Huhtasaari haluaa ylläpitää illuusiota maahanmuuttajien saamista valtaisista tuista ja siitä perinteisen rasistinarratiivin ylläpidosta, jonka mukaan sosiaaliturva houkuttaa turvapaikanhakijoita tänne Suomeen. Tämän tarinan vuoksi ihmisten elinolosuhteita vaaditaan huononnettaviksi, jotta niitä kuuluisia vetovoimatekijöitä ei pääsisi syntymään. Tästä on siis kyse.

Harmi vaan tuolle tarinalle, että se on pelkkää bluffia, sillä tänne Suomeen ei tulla sosiaaliturvan saati välttämättömäksi määritellyn tuen perässä, eikä siitä ole tähän päivään mennessä saatu mitään evidenssiä. Kyse on sadusta, jonka Jussi Halla-aho on syöttänyt ja perussuomalainen tyhmälistö niellyt sen ruotoineen päivineen. Laura Huhtasaartakaan ei tuon sadun ylläpidon vuoksi kiinnosta muu kuin maahanmuuttajien aseman ja heidän elämänsä tekeminen mahdollisimman kurjaksi. Miettikää, miten surullista tämä on. Laura Huhtasaari haluaa karsia oikeuksia, jotka meidän arvomaailmassamme kuuluvat jokaiselle pelkästään siksi, että olemme ihmisiä:

-"Paperiton on henkilö, joka oleskelee maassa ilman oleskeluoikeutta. Myös paperittomalle kuuluvat tietyt perus- ja ihmisoikeudet. Kun ihmisellä ei ole oleskelulupaa, näiden oikeuksien merkitys vain korostuu. Oikeuksien, jotka kuuluvat jokaiselle pelkästään hänen ihmisyytensä perusteella.

Oleskeluluvan puute ei poista ihmisen perustavanlaatuisia oikeuksia tai julkisen vallan velvollisuutta turvata niiden toteutuminen. Kuitenkaan nämä oikeudet eivät toteudu paperittomien kohdalla. Samassa tilanteessa on myös ihmisiä, jotka ovat paperittomiin rinnasteisessa asemassa: Heillä on oikeus oleskella Suomessa, mutta he eivät pääse peruspalveluiden piiriin.

Suomessa perustuslaki takaa paperittomille subjektiivisen oikeuden ihmisarvoisen elämän kannalta välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Jokaisella Suomessa on laissa turvattu oikeus toimeentulotukeen viimesijaisena toimeentulon lähteenä, kiireelliseen terveydenhuoltoon ja lapsilla maksuttomaan perusopetukseen. Näiden oikeuksien turvaamisessa on kuitenkin selkeitä puutteita.

Ihmisarvoisen elämän turvaamisen ytimeen kuuluu muun muassa terveyden ja elinkyvyn kannalta välttämättömän asumisen järjestäminen. Tästä huolimatta Helsingissä jäi viime talvena useita ihmisiä hätämajoituksen ulkopuolelle vain sen takia, ettei heillä ollut kotikuntaa Helsingissä."-

Ihmisoikeudet on hyvä juttu, kun ne sattuvat omalle kohdalle. Fyysiseen koskemattomuuteenkin voitaisiin tehdä sellainen muutos, että pesäpallomailalla saisi vähän lyödä ja käydä siten dialogia ’partalasten’ ja kaikkien laittomasti maassa olevien iPhonemiesten kanssa, sillä pitäähän lyöminen ja dialogi sallia, jos enemmistö niin haluaa. Sillä demokratia ja vapaus hakata, eikö vain?

-"Jos perustuslaki estää uudistuksia, niin silloin sitä pitää muuttaa."-

Näin on.

Tai sitten voi tehdä, kuten hallitus on tehnyt tähänkin asti: vähät välittää jostain perustuslaista, joka koskee kaikkia ihmisiä ja nimenomaan jokaista ihmistä, ei Suomen kansalaisia, ei maassa oleskelevia ulkomaalaisia, vaan ihmisiä, heistä jokaista, joita täällä Suomessa erinäisistä syistä asustelee.  Ja perustuslaki edellyttää, että oikeus perustoimeentulon turvaan taataan lailla. Se laki on nimeltään ‘Laki toimeentulotuesta’. Sen 2 §:n mukaan “jokaisella on oikeus saada toimeentulotukea, jos hän on tuen tarpeessa eikä voi saada toimeentuloa ansiotyöllään, yrittäjätoiminnallaan, toimeentuloa turvaavien muiden etuuksien avulla, muista tuloistaan tai varoistaan, häneen nähden elatusvelvollisen henkilön huolenpidolla tai muulla tavalla”. Ja kun lain mukaan kaikkia ihmisiä pitää kohdella tasavertaisesti, niin ainoa tapa muuttaa tuota lakia olisi yksinkertaisesti lakkauttaa perustuslain asettama vaade tarpeellisesta toimeentulosta ja lopettaa sosiaaliturva kokonaan. Kaikilta.

Tai sitten me lopetamme ajattelemasta kaikkia ihmisiä ihmisinä ja muutamme perustulain luokittelemaan ihmiset vuohiin ja lampaisiin ja lakkaamme puhumasta 'jokaisesta ihmisestä'. Ja vain siksi, että perussuomalaiset eivät tykkää maahanmuuttajista. Ja tiedättekö, mikä minusta on hirvittävää? No se, että minä en hämmästyisi lainkaan siitä, että Perussuomalaiset tulisivat myös tätä sosiaaliturvan lakkauttamista seuraavassa vaiheessa ehdottomaan ja enkä epäilisi hetkeäkään, miten perussuomalaisten kannattajat taputtaisivat käsiään onnellisina tämän idean puolesta, sillä oleellisinta olisi kuitenkin, että se saatanan n*****i ei saa mitään. Miettikää, miten perverssiä tämä on.

Miettikää: meillä on hallituksessa rasisteja, joita ’hieman nyppii’ perustuslaki, kun se edellyttää ihmisille inhimillistä kohtelua. Ja ihan vakavissaan ovat. Kun laki estää kohtelemasta ihmisiä ihmisarvottomasti, niin onhan se huono laki ja muuttaahan sitä pitää. Mutta sen sijaan, että perussuomalaiset tekisivät ehdotuksia perustuslain muuttamisesta, he vain kitisevät siitä ja vaativat sitä lakia rikottavaksi aktiivisesti omissa puheissaan ja omissa pyrkimyksissään luoda lakeja, jotka eivät edes täytä perustuslain vaatimuksia. Noilla puheillaan perussuomalaiset vain nakertavat koko lainsäädäntötyön uskottavuutta ja tekevät politiikasta kiusaamisen ja pelon rakennetta pyrkimyksenään legitimoida omat vihan satunsa ja ihmisarvon unohtaminen. Ja mitä tekee Kokoomus ja Keskusta? No, he ovat kaikki ihan sopuisasti yhdessä samassa hallituksessa Perussuomalaisten kanssa, joille perustuslaki on kauhistus. 

Miettikää myös, mitä kertoo ajastamme, että meillä itketään ja tiristään kroonisesti raivosta, kun joku heittää pankin ikkunaan pyörätelineen, mutta hallitus, joka halveksuu perustuslakia ja jolle perustuslaki on vain yksi mielipide muiden joukossa, ei aiheuta mitään mutinoita, vaan se on ihan fine, ihan hyväksyttävissä oleva asia, ihan validi pointti – ja tämän kritisointi on kiusaamista ja vihapuhetta. Aikamoista.

Miettikää: jos meillä ei olisi perustuslakia, olisi helppo vaikka vaatia perussuomalaisia karkotettavaksi Siperiaan tai heidän kuljettamistaan leireille joko duuniin taikka uuniin, sillä onhan se perussuomalaisten lopullinen poistaminen ihan validi keskustelunavaus, eikö vain? 

Tehdään kunnon persukinkkua näin joulun kunniaksi ja maustetaan sitä Zyklon B:llä! Kun uunista savu kohoaa, niin persun sielu helvettiin livahtaa. Jihuu! Kärkihanke! Minulla on visio! Leireillä olisi työllistävä vaikutuksin! Silkkaa nerokkuutta! Polttouunit ovat uusi Nokia! Suomi nousuun!

Tai sitten ei. Eihän tuossa puheessa olisi mitään järkeä. Ei hitustakaan.

Me elämme yhteiskunnassa, jonka yksi merkittävimmistä tukijaloista on toimiva perustuslaki. Se suojelee myös perussuomalaisia mielivallalta. Se suojelee meitä kaikkia. Sen tarkoitus on suojata täällä olevia ihmisiä. Ja juuri tämä on se perustuslain elementti, jota perussuomalaiset eivät suostu ymmärtämään: perustuslaki suojelee universaaleja ihmisarvoja. Juuri niitä, jonka varaan olemme rakentaneet koko yhteiskuntamme, jonka alasajo tuntuu olevan nykyisen hallituksen todellinen kärkihanke, se kuuluisa visio. Pitäkää tunkkinne, hallitus.

Miettikääpä sitä, että juuri noita arvoja perussuomalaiset ovat valmiita nakertamaan. Ja vain siksi, että musta mies naapurissa ottaa päähän ja se ’nyppii’.

Elämme ajassa, jonka eräs viisas henkilö tiivisti näin:

-”Miksi ihmisten on niin vaikea nähdä, että suuri - ja ehkä ainoa - jakolinja politiikassa menee nyt juuri ihmisoikeuksien universaalisuuden kohdalla.

Ei tarvitse miettiä kuin minuutti nähdäkseen, että se on myös luokkataistelun syvin olemus.”-

Olen samaa mieltä 100%:sti.

Minä itse olen ollut väärässä, kun olen sanonut ’luokkataisteluretoriikan’ olevan virheellisen tavan raamittaa maailmaa ja todellisuutta, jossa elämme. Minä olen aiemmin ajatellut aihetta vain täysin väärässä kontekstissa, mutta on selvää, miten me olemme todistamassa vuonna 2016 luokkataistelua, jossa uusintuu luokkataistelun oleellinen ydin ja juuri sen politiikan ydin, jota nyt ajetaan Suomessa, kuten koko Euroopassa. Tässä luokkataistelussa on ollutkin ytimestään aina kyse siitä, kuka on ihminen ja kuka ei ole, kuka saa ansaita ja kuka ei saa, kuka on resurssi ja kuka niitä resursseja saa käyttää.

Loppujen lopuksi tässä aikamme politiikassa määritellään ihmistä uusiksi. Ei se ole sattumaa, että tämä kysymys on myös luokkataistelun historiallisessa ytimessä. Luokkataistelu on nyt ja se on ollut aina taistelua oikeutuksesta pysyä ihmisenä. Ei enempää, eikä vähempää. Ihmisestä on kyse.

Enkä minä halua luopua universaalista ihmisarvosta, joka kuuluu kaikille. 

Haluatko sinä?