Rasismi on vain hupsua puhetta! #Vitsivitsi

 

Uskokaa tai älkää, mutta meillä Suomessa ole vihapuhetta. Meillä ei myöskään ole rasismia, eikä ksenofobiaa.

Jos meillä jotain vihapuheeseen tai rasismiin viittaavaa olisikin, olisi se vain sellaista höperön hassua kesäistä hupsuttelua. Ainakin, jos kysytään Timo Soinilta, Suomen ulkoministeriltä:

-"Yleensä kesällä meillä on Ruokolahden leijona. Se tarkoitti sitä, että kesällä oli joskus Ruokolahdella nähty leijona, muttei sitä sitten loppujen lopuksi ollut missään. No, kesäisin meillä on perussuomalainen Ruokolahden leijona. Joku perussuomalainen kansanedustaja tai muu vaikuttaja sanoo jotakin hassua höperösti, ja sit sitä jauhetaan viikosta toiseen.

Olen pannut merkille, että ilmeisesti aika hyvin on tarkistettu perussuomalaisten kansanedustajien ja muiden päättäjien Facebook-päivityksiä, josko sieltä jotain hupsua löytyisi. Ja voihan sieltä joskus löytyäkin, Soini sanoo."-

Jos Timo Soini on oikeassa, voi hyvällä omallatunnolla sanoa meidän olevan maailman hauskin ja hyväntuulisin kansa. Sillä meiltähän tuota hupsuttelua ja etnistä hassuttelua löytyy kaikkialta ja ylpeitä me voimme olla erityisesti siitä, miten sellainen ehta ja aito höpsön hassutteleva puolue meiltä löytyy ihan hallituksesta asti! Perussuomalaiset ovat tosiaan tuoneet huumorin takaisin politiikkaan! He ovat niin hassusti hupsutelleet, että heillä on hallituksessakin oikeasti vain yksi teema ja se on erityisesti turvapaikanhakijoihin kohdistuvan höpsöttelyn saaminen hallitusohjelmaan. Tämä hassuttelu on perussuomalaisille se kaikkein tärkein asia, sellaisia vekkuleita, hupsuttelijoita kun ovat. Perussuomalaiset tekivät ihan varta vasten oman 100%:sti hupsuttelevan maahanmuutto-ohjelmankin ja ovathan useat PS:n vaikuttajat allekirjoittaneet nuivan hassun höperön vaalimanifestinkin.

Ovat perussuomalaiset toki hallituksessa ollessaan hupsutelleet Kreikkaan miljardeja, Talvivaaraan satoja miljoonia, leikanneet köyhiltä, syyllistäneet hassutellen työttömiä ja hassutellen vielä varmistaneet, että suomalainen koululaitos rapautuu. On kyllä hupsua, eikö vain?

Oikeassa elämässä Timo Soini on jo aiemmin sanonut, miten hän ei voi kommentoida kaikkien 'peräkylän kunnallispoliitikoiden' sanomisia. No, ei hän tietenkään niitä kommentoi, sillä hänestä ne olivat vain hauskoja lausahduksia, mitäs niitä nyt niin kommentoimaan. Nyt Timo Soinin johtaman puolueen kansanedustajat toivottavat 'väärän' värisen suomalaisen palaavan kotiinsa johonkin Afrikkaan, he pelkäävät julkisten vessojen 'homokyyläystä' ja sitten yksi kansanedustaja kutsuu Pridelle osallistuvia ihmisiä pervoksi, niin mitä tekee Timo Soini? No, kutsuu tuollaista puhetta 'kesän höperöksi hupsutteluksi'.

Eli ei Timo Soinia juuri kiinnosta rasismin saati homofobian kitkeminen, vaan päinvastoin: puheet 'hupsuttelusta' vain legitimoivat rasistisen ja homofobisen puheen (sillä ei tuollaisia oikeasti edes ole, on vain 'hupsuttelua'). Ja rasistit sekä homokyyläyspelkoiset kiittävät, sillä mandaatti vihapuheelle on annettu.

Kirjoitin jo aikaisemmin, miten ei ole ihme, että juuri perussuomalaiset symppaavat muitakin etniseen profilointiin erikoistuneita joukkoja, joiden koko toiminta perustuu 'muualta tulleiden valvontaan' ja toimintaan 'valkoisen Suomen puolesta': tämä etninen profilointi on persujen DNA:ssa. Kun Soldiers Of Odin etnisesti profiloi kaduillamme, tekevät he sen juuri Leena Meren ja nyt Timo Soinin antamalla mandaatilla. Soldiers Of Odin on oikeasti mitä mainioin oikeutetun rasismin mainoskampanja ja siksi PS puolueena tukee ja aktiivisesti puolustaa odinisteja ja siten he oikeuttavat rasismin yhtenä validina kannanottona. Olen sanonut jo monta kertaa: sama kaiku on askelten. Ja tämä on minusta hyvin surullista ja hyvin läpinäkyvää, mutta juuri näin rasismia ja ihmisvihaa rasismia symppaavalla puheella normalisoidaan. Kun rasismia tämän lisäksi neutraloidaan huumorina ja sarkasmina, sellaisena 'hupsuna puheena', olemme yhteiskunnan ruokkiman rasismin dynamiikan ytimessä. Mutta ei kannata unohtaa, että maailmassa, jossa kaikki muuttuu huumoriksi, kukaan ei enää naura, vaan siellä ihmiset pelkäävät hupsuttelun osuvan omalle kohdalleen.

Kun me pohdimme, miksi Timo Soini haluaa puhua 'hupsusta puheesta', saamme siihen ehkä vastauksen Cristopher John Huntilta:

-"Australialainen kliininen psykologi Cristopher John Hunt kirjoittaa artikkelissa ”läpistä”, loukkaavista puheenvuoroista, joiden väitetään olevan pelkkiä vitsejä – ainakin silloin, kun puhuja on vaarassa joutua vastuuseen sanoistaan. Kuulostaako tutulta?

Hunt pohtii tekstissään, kuinka ”läpät” vähitellen vaikuttavat ihmisiin ja keskusteluun. Analyysi sopii kaikin tavoin kuvaamaan myös Suomessa käytävää keskustelua – vaikka varmaankaan Hunt ei ole siihen tutustunut. Hän esimerkiksi luettelee, kuinka ”läpistä” pahastuneet henkilöt pyritään aina esittämään hysteerikkoina, sananvapauden rajoittajina tai sievistelevinä tosikkoina. Kuulostaa edelleen kovin tutulta…

Hunt on itse tutkinut esimerkiksi homofobisten ilmaisujen käyttöä teini-ikäisten keskuudessa. Teinit itse eivät yleensä edes huomaa käyttävänsä vähättelevinä tai kielteisinä ilmaisuina homoseksuaalisuuteen viittaavia sanoja – tai he selittävät ne vitseiksi. Läpändeerosta siis heitetään lapsuudesta saakka."-

Kyse on tarkoituksellisesta viestinnästä. Tarkoitus on vaikuttaa keskusteluun. Tarkoitus 'hupsuttelupuheella' on erityisesti vesittää kritiikki ja antaa mahdollisuus olla olematta vastuussa puheestaan - ja siirtää vastuu puheestaan uhriutuen kuulijoille (noille mokomille hysteerikoille).

Saksassa muuten poliisi ratsaa vihapuhujien koteja taistelussaan vihaa vastaan:

-"Liittovaltion poliisi ratsasi "sanallista radikalismia" levittäneiden henkilöiden koteja lähes kaikissa Saksan osavaltiossa. Aiemmin vastaavanlaisia tarkastuksia vihapuheen kitkemiseksi ei ole tehty."-

Suomessa tämä ei onnistuisi. Sillä perussuomalaiset eivät suostuisi siihen, että puolueen kansanedustajien koteihin mentäisiin, sillä hehän vain 'hupsuttelivat'. Timo Soini voisi katsoa täältä miltä näyttää se 'hupsuttelu', kun sille antaa oikein luvan.

Melkoista hulabaloota. Oleellista on silti muistaa, että nämä ihmiset edustavat vain rasismin yhtä ilmenevää. Nämä eivät sinällään ole rasismin koko kuva saati rasismin vastaisen työn oleellisin 'kohde', sillä nuo puheet ovat oire, eivät juurisyy, eikä siksi mölyävälle marginaalille tule antaa suurempaa merkitystä kuin he oikeasti ansaitsevat.

Maa, jossa ulkoministerin mukaan rasismi on sillee 'hupsua puhetta', sellaista Ruokolahden leijonaan vertautuvaa hassuttelua, on rasisminsa kanssa niin syvällä, että sitä ei pura, eikä poista vain näiden ääri-ilmiöiden kauhistelu.

Rasismi on jo niin vakiintunut käytäntö ja rasistinen puhe on niin normalisoitunutta, että poliitikot uusintavat ja ylläpitävät niitä. Perussuomalaiset kansanedustajat Laura Huhtasaaresta lähtien jopa käyvät puhumassa esimerkiksi Rajat Kiinni- tilaisuuksissa alleviivaten hyväksyntäänsä rasismille. Kyse ei siis ole muutamasta hullusta, vaan kyse on ilmiöstä ja ihmisvihan asenteesta, joka leikkaa läpi koko yhteiskunnan aina hallitukseen asti. Nuo linkistä löytyvien kuvien puheet ovat arkipäivää. Rasismi on arkipäivää. Ikävä kyllä.

Euroopan maat ovat kokeilleet erilaisia strategioita vastatakseen järjestäytyneen rasismin uhkaan. Joissakin maissa muukalaisvihamieliset puolueet on eristetty. Toisaalta monilla poliittisilla puolueilla ei ylipäätään ole minkäänlaista strategiaa rasismia vastaan. Ne tuntuvat olevan varsin avuttomia ja strategiassaan reagoivia, ilman selkeää ajatusta, tapaa ja muotoa. Ja näin tuntuu olevan meillä Suomessakin. Tätä avuttomuutta on turha ihmetellä: sen enempää eristäminen kuin aktiivinen vastarintakaan eivät nimittäin ole yksinään toimineet.

Tämä on todettu useassa eri Euroopan maassa – kuten se, ettei yksikään muiden käyttämä strategia ole takuuvarma, vaan jokaisen maan tulisi löytää se oma strategiansa. Näin tulisi tehdä Suomessakin, ennen kuin on liian myöhäistä. Olen kirjoittanut jo aiemmin blogissani, että pitkän aikavälin rasisminvastaisen strategian elementtejä voisivat olla esimerkiksi:

·      Poliitikkojen erityisesti hallituspuolueista pitäisi tuomita kaikki rasistinen/suvaitsematon vihapuhe. Erityisesti, jos siihen syyllistyy kansanedustaja tai ministeri.

·      Poliittisen johtajuuden ottaminen, niin etteivät ääriainekset pääse määräämään politiikan päiväjärjestystä. Poliitikkojen on muistettava aina korostaa monimuotoisen yhteiskunnan myönteisiä piirteitä.

·      Äänestäjien luottamus politiikkaan ja oikeudenmukaisuuteen on palautettava lisäämällä avoimuutta ja vähentämällä byrokratiaa.

·      Puolueiden on muodostettava tasapainoinen, kontrolloitu ja ihmisoikeuksia kunnioittava näkemys maahanmuutosta.

·      Poliitikoiden on otettava huomioon työväestön huoli työmarkkinoista. Työntekijät kokevat usein, etteivät pysty kilpailemaan muualta tulleen (tai muualla olevan) halvemman työvoiman kanssa.

·      ·Rasismista ja viharikoksista on tultava rangaistus – rasismiin on suhtauduttava kuin rikollisuuteen: tuomittavaa ja ei-toivottavaa.

·      Muukalaisvihamielisiä ajatuksia esittäviä poliitikkoja, ryhmiä ja järjestöjä on estettävä pääsemästä tärkeisiin asemiin. Ilman tällaista nollatoleranssia yhteiskuntaan soluttautuu väistämättä esimerkiksi islamofobisia aatteita.

·      Medialla on avainrooli muukalaisvihamielisen agendan paljastamisessa. Toimittajia tulee kannustaa tutkivaan journalismiin, kuten muualla Euroopassa on tehty..

·      Yksilötasolla oltava rohkea ja sanottava: rasismi EI kuulu meidän arvoihimme.

·      Kouluihin vielä enemmän satsausta medialukutaidon kehittämiseen.

·      Vähemmistö- ja etnisiä ryhmiä ei saa eristää, jotta ne eivät 'vieraannu' ja radikalisoidu - ja ruoki rasistista politiikkaa.

·      Yhteiskunnan ei tule keskittyä vain ylläpitämään ja suojelemaan kapeaa joukkoa kansallisia tapoja ja traditioita, sillä kaikki eivät niitä kuitenkaan jaa, jotenka osa kansasta on joka tapauksessa 'vieraannutettu'. Tärkeintä ovat ihmisarvo ja teot – ei uskonto, eivät yksittäiset tavat, ei tapa harrastaa seksiä. Tämä koskee kaikkia ihonväristä, aatteesta tai uskonnosta riippumatta.

Juuri nyt tuntuu silti siltä, että ainoa tapa yhteiskunnassamme havaittavan rasismin suhteen lienee meidän hyvien ihmisten ääni. Meidän pitää nousta ja sanoa, että me emme hyväksy. Jälleen kerran. Ehkä meidän pitäisi jälleen kerran sanoa, että 'meillä on unelma'. Jotta se unelma ei katoaisi. Jotta me näyttäisimme, että rasismi ei meitä voita ja tuhoa Suomen merkittävimpiä vetovoimatekijöitä: rauhaa, elämän mahdollisuuksia, tasa-arvoa sekä tasavertaista kohtelua ihmisten kesken.

Työmme on kesken ja naamiot ovat todellakin pudonneet:

-"Kansan käytöstavat ovat kadonneet niin tehokkaasti, että se vaikuttaa jo kansanedustajiinkin. Tai oikeastaan kansanedustajat näyttävät puolueensa puheenjohtajan tuella mallia omalle äänestäjäkunnalleen. Että vihatkaa, solvatkaa ja uhkailkaa vapaasti maahanmuuttajia, homoja ja suvakkihuoria, teillä on meidän tukemme."-

Tästä on kyse. Ikävä kyllä. Ja juuri tämän vuoksi puheet 'hupsuttelusta' ovat vain tarkoituksellista rasismin ruokkimista.

MOT.