Suvakit pitää tappaa! #Vihapuhe

 

-"Sisäministeriön mukaan Euroopan pakolaiskriisi ja Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä on vaikuttanut väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaan."-

-"Katsauksen mukaan poliittisen väkivallan uhka Suomessa on kasvanut. Tiedot perustuvat Helsingin yliopistossa tekeillä olevan tutkimuksen ennakkotietoihin.

– Tutkimuksessa on analysoitu netissä käytyä keskustelua ja todettu, että on riski kehitykselle, jossa puhe ja keskustelu alentavat kynnystä poliittiseen väkivaltaan.

– Toinen huomattava seikka on, että ne, jotka lietsovat väkivaltaa muita kohtaan, eivät ole niitä, jotka tekevät sen konkreettisen teon, Mankkinen sanoo.

Yli puolet eli 33 katsauksen rikosepäilyistä liittyi äärioikeiston toimintaan. Rikosepäilyistä suurin osa eli 17 oli pahoinpitelyjä.

Kokonaiskuvassa niiden määrä on silti katsauksen mukaan marginaalinen, sillä Suomessa tulee ilmi vuosittain yli 30 000 pahoinpitelyrikosta.

Toiseksi eniten eli 12 rikosepäilyä liittyi virkamiehen vastustamiseen. Näistä 11 liitettiin äärivasemmistoon, johon liittyi kaikkiaan 16 rikosepäilyä."-

Näin kertoo meille tuore uutinen suomalaisesta, väkivaltaisesta ekstremismistä.

Ja tuossa raportissa 'väkivaltaisella ekstremismillä' tarkoitetaan sitä, 'että väkivaltaa käytetään, sillä uhataan, siihen kannustetaan tai se oikeutetaan aatemaailmalla perustellen. Väkivaltainen radikalisoituminen on prosessi, jonka myötä yksilöt päätyvät käyttämään väkivaltaa tai uhkaamaan sillä, kannustamaan siihen tai oikeuttamaan sen aatemaailmalla perustellen. Aatemaailmalla tarkoitetaan jaettuja ajatusrakennelmia, joiden lähtökohtina ovat tulkinnat ihmisryhmistä, maailmasta, uskonnosta, ihmisten ja valtioiden välisistä suhteista, ihmisarvosta, pyhästä sekä ei-pyhästä tai vastaavista sekä yksilön toimintaa ohjaavista uskomuksista.'

Ja tältä se näyttää tilastona:

Mitä tästä oikein opimme? No, suomalainen äärioikeisto pahoinpitelee, kiihottaa kansanryhmiä vastaan, eikä se vastusta virkamiestä ja äärivasemmisto taas ei pahoinpitele kanssaihmisiä saati kiihota ketään vastaan, vaan se lähinnä vastustaa virkamiestä. Tämä ei liene yllätys kenellekään, sillä me kaikki tiedämme, miten äärioikeiston väkivalta on sitä parempaa väkivaltaa, sillä se on sellaista oikeutettua isänmaallista väkivaltaa, joka on vain luonnollinen vastareaktio pakolaisille ja se pitää hyväksyä, sillä ihmisiä ahdistaa, kun kadulla kulkee tummia miehiä uusissa lenkkareissa iPhonet käsissään. Kyllähän sitä vähemmästäkin käsi nyrkkiin puristautuu, eikö vain?

No, oikeasti tämän katsauksen valossa väkivaltainen ekstremismi ei kovinkaan merkittävällä tavalla ilmene rikollisuutena Suomessa ja siihen liittyviä suoranaisia rikoksia tapahtuu suhteellisen vähän. Ja näin on hyvä.

Mutta muutama asia raportissa kiinnittää huomiota. Sillä vaikuttaa siltä, että äärivasemmiston rooli on olla poliisin toiminnan kohde sekä uusien aseiden treenikumppani, kun äärioikeisto puolestaan saa pahoinpidellä, joka perussuomalaisessa narratiivissa kääntyy muotoon 'oikeutettu vastareaktio'. Tämä on oireellisesti juuri myös se kuva, joka välittyy uutisoinnistakin ja jota käsillä oleva datakin nyt tukee.

Uskonnollista ekstremismiä ei Suomessa puolestaan ole lainkaan. Tämä siitä huolimatta, miten toivotaan 'palautusautomaatteja' muslimeille ja miten muslimeita kutsutaan pedofiileiksi ja raiskaajiksi, kun promille heistä syyllistyy em. rikoksiin. Tämä kertoo siitä, että rasistien ja muun äärioikeiston vihapuhe lietsoo lähinnä heitä itseään väkivaltaan ja he olivat oikeassa sanoessaan maahanmuuton lisäävän rikoksia. He toki unohtivat kertoa syyllistyvänsä niihin rikoksiin sitten ihan itse.

Raportin mukaan huolestuttavaa - ja ikävä kyllä ennakoitavissa ollutta - on ollutkin se, miten Poliisin tietoon tulleiden viharikosten määrä on lisääntynyt merkittävästi vuonna 2016 verrattuna aiempiin vuosiin. Tämän taustalla saattaa vaikuttaa yhteiskunnallinen keskustelu ja sen myötä myös poliisin ja viharikosten uhrien lisääntynyt tietoisuus siitä, mikä on viharikos.Huomionarvoista on myös se, että turvapaikanhakijatilanne vaikuttaa synnyttäneen Suomeen täysin uuden viharikosilmiön - nimittäin vastaanottokeskuksiin kohdistuneet tuhotyörikokset. Vuonna 2015 tapahtuneista 15 tuhotyörikoksesta yksikään ei kuitenkaan käytettävissä olevien tietojen valossa täytä ekstremistisen rikoksen tunnusmerkistöä, eikä niitä siten ole laskettu mukaan yo. tilastoon.

Julkisessa keskustelussa on havaittavissa, miten väestön mielipiteet vaikuttavat polarisoituneen voimakkaasti ja vihapuhe on lisääntynyt. Tämä ei ole mitään kuplautumisesta johtuvaa biasvirhettä, vaan tämä on havaittavissa miltei missä tahansa, missä keskustelu on edes mahdollista. Keskeinen osatekijä matkalla kohti poliittista väkivaltaa on väkivallan oikeutusta ja sille todellista merkitystä rakentava puhe. Meillä Suomessa merkittävin poliittisen väkivallan retorinen oikeutus rakentuu sanaparin Vieras vs. Me välille. Tämä on periaatteessa ymmärrettävää, sillä kotikutoisen vihapuheemme kasvot ovat 'isänmaalliset', jonka nationalismi ydin perustuu juuri tänään vuonna 2016 ihmisten- sekä ihmisryhmien eroihin ja näistä kumpuavaan poissulkemiseen. Tämän poissulkemisen oleellinen työkalu on vihapuhe. Ja kuten useasti olen sanonut, vihapuhe edeltää väkivaltaa (kuten on ihmiskunnan historiassa ikävän monta kertaa havaittu).

Vihapuheen brutaaleimpia esimerkkejä ovat tällaiset kannanotot sekä seuraavien kuvien lyyrinen puhuttelevuus:

(Kuvat: Rasmus- sivusto)

Vihapuhe on brutaalia ja primitiivistä. Mutta se on vain jäävuoren huippu, se on vain selkein vihan ilmenevä. Vihapuheen dynamiikkaan kuuluu oleellisena osana vihapuheelle suurempaa merkitystä antava puhe, jossa maahanmuuttokriittinen narratiivi on vallitseva asiantila ja tavoite on löytää mitä tahansa näennäisiä yhteyksiä erityisesti maahanmuuton ja pahuuden välille. Tässä vihapuheessa ei tosiasioillakaan ole enää merkitystä, vaan jopa satuhahmoihin kohdistuva uhka voidaan sujuvasti määritellä meihin suomalaisiin kohdistuvaksi uhaksi:

Nämä esimerkit ovat juuri sitä puhetta, jolla madalletaan kynnystä poliittisesti motivoituneeseen viharikollisuuteen ja jopa väkivaltaiseen ekstremismiin. Nämä esimerkit ovat juuri sitä puhetta, jossa yhdistetään isänmaallinen sentimentalismi vieraan uhkaan, jota mystinen 'punavihreä kupla' puolustaa. Tämä on sitä vastakkainasettelua puhtaassa muodossaan, jonka merkitys on luoda oikeutus todelliselle vihalle. Tämä on vihapuheen oleellinen dynamiikka ja esimerkiksi edustaja Meren puheet ovat osoitus juuri tästä dynamiikasta: ihmiset, jotka luovat puheillaan vihalle merkityksiä sekä vihan oikeutuksen eetosta ja jopa suorastaan lietsovat väkivaltaa muita kohtaan, eivät ole niitä, jotka tekevät sen konkreettisen teon. Tässä edustaja Meren tapauksessa on kyse vielä niinkin absurdista tavasta ylläpitää vihan tarinaa, että seinäkirjoituksessa toivotaan kuolemaa mielikuvitushahmo 'Valkoiselle Kuninkaalle', joka Suomen Uutisten edustamassa persukuplassa kansanedustaja Meren kompatessa kääntyy muotoon, että 'valkoinen rotu on uhattuna, punavihreä kupla, maailmanloppu, rotusota ja SUPO tarvitsee lisää rahaa'. Uskomatonta, mutta totta. Näin niitä asioita vaan koetaan.

Oikeassa elämässä Valkoisen Kuninkaan kuoleman toivottaminen on yhtä relevanttia vihapuhetta kuin minä sanoisin autolleni, että ’minä en tankkaa sinua tänään’. Ollakseen siis vihapuheen kohde, pitää kohteen olla oikea ihminen tai kansanryhmä, ei mielikuvitusolento saati auto. 

Oikeassa maailmassa tuollaisille puheille Valkoisesta Kuninkaasta naurettaisiin, mutta me olemme jo siirtyneet vaiheeseen, jossa tuollaiset puheet ovat ihan normaalia puhetta ja tuolle nauraminen vihapuhetta.

Muslimeista nykyisessä keskustelukulttuurissa toki saa puhua mitä haluaa 'palautusautomaateista' ja pedofiiliväitteistä lähtien, sillä 'sananvapaus' ja 'älkää olko niin herkkähipiäisiä', mutta satuolentoon kohdistuva uhka on niin merkittävä, että se pitää määritellä liittyväksi turvaa Suomesta hakeneihin ihmisiin ja mystisen punavihreän kuplan tekemäksi sodan julistukseksi. Jos tämä ei ole poliittisesti motivoitunutta vihapuhetta - ja vielä täysin järjetöntä sellaista - niin mitä tuo puhe sitten on? Tuossa puheessa luodaan syvempää merkitystä ja oikeutusta vihalle, jota säestetään ’Suomi ensin’- huudoilla, naisten kutsumisella huoriksi ja jonka oikeutus näkyy sylkenä väärän värisen ihmisen kasvoilla.  

Vihapuheen, ihmisryhmien uhkailun ja ihmisten leimaamisen raaoiksi, murhaajiksi, röyhkeiksi ja tyhmiksi, on meillä ennen ajateltu kuuluvan tärähtäneille, oman vihansa rampauttamille ihmisille, joita me tavalliset ihmiset katsoimme hieman surumielisesti pohtien, mitä lienee tapahtunut tuolle ihmiselle elämässään. Mutta nyt olemme tulleet sellaiseen tilanteeseen, jossa tuo viha ja visva on muuttunut osaksi normaalia poliittista keskustelua Suomen hallituksessa asti ja vihapuhe on muuttunut täysin oikeutetuksi sirkushuviksi. Sillä se hetki, kun jälleen kerran kuulet esimerkin Leena Meren, Sebastian Tynkkysen, Teuvo Hakkaraisen, Laura Huhtasaaren sekä Olli Immosen puheita punavihreästä kuplasta, muslimeista terroristeina, muslimeista pedofiileina ja muslimien palautusautomaateista ja mietit, miten Timo Soini ’hupsuttelu-puheillaan' legitimoi nuo kaikki puheet, niin ymmärrät helposti, miten kyse on samasta yhteiskunnallisesta ilmiöstä ja saman vihan agendan sävyttämästä puheesta. Totuus ei ole tässä ilmiössä kiinnostavaa, kunhan saadaan vihata ja muokata mielikuvia  – ja luoda todellisuutta sekä lyödä vihan oikeuttamia rajoja ihmisten välille.

Ei ole sattumaa, miten kuulette jatkuvasti puhetta ’valtamedian propagandasta’, YLE:n rappiosta sekä vaateita sananvapauden rajattomuudesta (jotta muslimeita voisi solvata yhä enemmän). Ei tämä ole mitään sattumaa, sillä sananvapauden rajat ovat myös ihmisarvojen rajoja - eli juuri niitä, joiden rikkominen ja kieltäminen ovat oikeistolaisen äärikonservatismin ytimessä. Ei se ole mitään sattumaa, että esimerkiksi perussuomalaiset sallivat itselleen vihapuheen sananvapautena, sillä vihapuhe on selkeä, ohjelmallinen osa heidän rasismin agendaansa ja tuo vihapuhe tukee todellisuuden muokkaamista vieraalle vihamieliseksi. Tämän vuoksi myös uskotellaan, miten muslimin kutsuminen pedofiiliksi on oikeasti mitä laadukkainta ’uskontokritiikkiä’. Siksi juuri tänään tuo oikeistolainen populismi luo sitä tunnetta ’Vieraan’ pahuudesta puheillaan ’raakalaisista’, kulli kädessään hekumoivista raiskaajista sekä patologisista rikollisista, jotka vain tulevat tänne loisimaan ja toteuttamaan sukupuolielimiensä luonnollista tarkoitusta. Tämä on se tapa, jolla maahanmuuton vastustajat saavat omalle toiminnalleen ja omille tuntemuksilleen maahanmuuttajien demonisoinnista oikeutusta ja energiaa. Tämä on se dynamiikka, jolla maahanmuuttokriittisyys muuttuu vihaksi ja jossa viha muuttuu lopulta väkivallaksi.

Nämä vihan puheet ovat läpeensä poliittisia ja niiden tavoite on oikeuttaa ja siedättää meidät tolkun ihmiset oikeistopopulistien agendaan paluusta aikaan ennen vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa. Tämä on juuri se syy, miksi esimerkiksi rasismin vastustaminen sekä feminismi ovat oikeistolaisessa tarinassa osoituksia rappiosta, eikä tasa-arvo kuulu heidän arvomaailmaansa ja siksi he vastustavat miltei kaikkia ehdotuksia, jotka liittyvät rasismiin ja sen torjumiseen sekä sukupuolten väliseen tasa-arvoon.

Siihen on syynsä, miksi pelosta kumpuavaan ja pelkoa ruokkivaan vihapuheeseen täytyy puuttua. Siihen on myös syynsä, miksi kaikki eivät siihen halua puuttua. Sillä viha on valtaa ja valta on politiikkaa. Siksi vihapuheen halutaan jatkuvan. Vihapuheen, joka lopulta johtaisi vain väkivaltaan. Väkivaltaan, jota on jo. Sitä parempaa, oikeistolaista väkivaltaa.

'Suvakit pitää tappaa'. 'Fuck islam'. 'Somalit vittuun Suomesta ja heti'. 'Somalit on manneja'. 'Kill the White King'.

Tuo lyyrinen, vihan puhe on kaikkialla. Ei kiitos.

 

-"Joka ilta kun lamppu sammuu
ja saapuu se oikea yö
ilkeys nurkassa varttuu ja lapsiansa syö
kuoleman pelko herää
ne joukkoja ikkunas alle kerää
kätesi ristiin laita
ettei perkele niskojasi taita."- (Turmion Kätilöt)